Scones z żurawiną i białą czekoladą

Scones z żurawiną i białą czekoladą to idealny przysmak serwowany z kawą lub herbatą. Najlepiej podawaj je świeżo upieczone z dodatkiem dobrej jakości masłem i dżemem malinowym. Dodatek słodkiej bitej śmietany, również doskonale się sprawdzi.

Scones z żurawiną i białą czekoladą
Scones z żurawiną i białą czekoladą

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania: 30 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 20 minut

Składniki (14 Scones):

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła, temperatura pokojowa
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki dropsów białej czekolady
  • 2 duże jajka z wolnego wybiegu
  • 170 ml pełnotłustego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
Scones z żurawiną i białą czekoladą
Scones z żurawiną i białą czekoladą

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki.
  3. Wbij jajka do miski, wlej mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj ciasto do momentu aż zacznie się łączyć w całość.
  4. Wyłóż ciasto na stół lekko posypany mąką i ugniataj przez około 2 minuty lub do momentu aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
  5. Uformuj ciasto na grubość 3 cm. Za pomocą okrągłej foremki do ciasta o średnicy 6 cm wytnij bułeczki i umieść je na blasze do pieczenia. Połącz okrawki i powtarzaj proces, aż zużyjesz całe ciasto.
  6. Wymieszaj jako z mlekiem i posmaruj delikatnie scones.
  7. Umieść scones w piekarniku. Piecz przez 20 minut, aż urosną i zmienią kolor na złoto-brązowy.

Pamiętaj!

  • Nie ugniataj ciasta zbyt długo. Z takiego ciasta uzyskasz wyjątkowo twarde scones.
  • Bułeczki maślane scones najlepsze są świeżo upieczone, tak więc nie szalej zrób mniej 🙂

Leave a Reply