Risotto z pieczarkami i świeżym tymiankiem – uwielbiam to danie! Zwłaszcza, kiedy spodziewam się znajomych na kolację. Plusem tego dania jest to, że można go wykonać z wielką łatwością nawet po paru nie winnych kieliszkach winna. Oczywiście nie namawiam tutaj nikogo do picia alkoholu a tym bardziej picia go w kuchni. Sami z pewnością wiecie, że kuchnia to dość niebezpieczne pomieszczenie.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
patelnia, rondel, drewniana łyżka
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki (5-6 porcji):
- 1 litr bulionu warzywnego
- 350ml wytrawnego białego wina
- 400g ryżu arborio
- 450g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 75g masła
- 65ml śmietany
- 3 ząbki czosnku, pokrojonego w bardzo drobną kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 100g utartego sera parmeńskiego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki świeżego tymianku, bardzo drobno posiekanego
- sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Rozgrzej na patelni odrobinę oleju rzepakowego i usmaż pieczarki. Całość zalej śmietaną. Kiedy śmietana z pieczarkami się zagotuje przenieś całą zawartość patelni do małej miski i odstaw.
- Połowę masła wraz z olejem rzepakowym rozgrzej na średnim ogniu w rondelku i dodaj cebulę, tymianek oraz czosnek. Przypraw solą i pieprzem i smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj ryż i smaż przez kolejne 2-3 minuty nie ustanie mieszając. Do mieszania używaj drewnianej łyżki.
- Wlej do rondelka całe wino i kontynuuj gotowanie nadal mieszając.
- W momencie, kiedy całe wino już zniknie z rondelka zacznij dodawać małymi porcjami bulion warzywny. Za każdym razem przed dodaniem kolejnej porcji ryżu sprawdź ryż czy przypadkiem nie jest już al dente.
- Kiedy ryż będzie ugotowany al dente dodaj wcześniej przygotowane pieczarki, resztę masła i połowę sera parmeńskiego. Przygotowane w ten sposób risotto powinno być lekko lejące się, jeśli tak nie jest dodaj odrobinę bulionu. Risotto nie powinno utrzymywać kształtu!
- Dopraw całość solą i pieprzem według swojego upodobania. Podziel risotto na sześć równych porcji i posyp wierzch resztą sera parmeńskiego. Do dekoracji możesz użyć młodych gałązek tymianku.
Pamiętaj!
- Mieszaj risotto bardzo często
- Używaj drewnianej łyżki, przy tak częstym mieszaniu będziesz rysował dno rondla i do potrawy mogą dostać się mikroskopijne opiłki metalu
- Na początku wlej wino i dokończ gotowanie ryżu na bulionie
- Dodaj resztę składników dopiero, kiedy ryż będzie już al dente