Pesto z cukinii

Pesto z cukinii jest bardzo delikatnym i lekkim dodatkiem, który ma bardzo szerokie zastosowanie. Świetnie nadaje się do dań z makaronem zwłaszcza kiedy jest to makaron naprawdę wysokiej jakości. Pesto z cukinii równie dobrze nadaje się do tapas lub kanapek lub jest używany jako dip sos do nachos, są też osoby, które używają pesto do ryżu. Osobiście jeszcze nie popełniłem takiej zbrodni.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Tacka do pieczenia, blender ręczny lub malakser.

Czas przygotowania: 30 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C - 20 minut

Składniki (400g):

  • 2 średnie cukinie, umyte i pokrojone w niewielką kostkę
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 40g płatków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 25g parmezanu drobno startego
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • Płaska łyżeczka soli
  • Dwie solidne szczypty pieprzu czarnego

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170˚C. Cukinię wraz z czosnkiem przenieś na tacę do pieczenia i umieść w piekarniku na 15-20 minut. Cukinia po wystudzeniu powinna być al dente.
  2. Wystudzoną cukinię umieść w malakserze razem z resztą składników.
  3. Zmiksuj całość do uzyskania mieszaniny przypominającej pesto.

Pamiętaj!

  • Cukinia po upieczeniu powinna być al dente.
  • Cukinię zapiekamy w piecu, nie rób tego na patelni! Jeśli przysmażysz za mocno będzie to miało wpływ na walory smakowe. Cukinia ma bardzo delikatny smak i łatwo to zepsuć.
  • W odróżnieniu do Pesto z Bazylii, tym razem nie prażymy orzeszków. Patrz punkt wyżej.
  • Nie miksuj zbyt długo, chcesz zrobić pesto a nie pastę.

Zastosowanie:

  • Makarony.
  • Kanapki.
  • Dip sos.
  • Zobacz jak wykorzystać pesto z cukinii.

Leave a Reply