Skrzydełka z kurczaka w sosie barbecue

Skrzydełka z kurczaka w sosie barbecue są świetne na każdą okazję. Ten przepis na skrzydełka z kurczaka reprezentuje najprostszy i najbardziej popularny sposób ich serwowania. Skrzydełka z kurczaka w sosie barbecue nadają się świetne jako przystawki, danie główne lub przekąska podczas oglądania na przykład meczu.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Frytkownica, duża miska.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (4 porcje):

  • 28 skrzydełek z kurczaka
  • 250g sosu barbecue
  • 4 łodygi selera naciowego, cienko pokrojone w patyki
  • 2 łyżki nasion sezamu

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej frytkownicę do 170˚C.
  2. Umieść skrzydełka z kurczaka we frytkownicy na 7-8 minut lub do momentu aż skórka będzie chrupiąca i lekko brązowa.
  3. Gotowe skrzydełka z kurczaka przenieś do miski z ciepłym sosem barbecue i dobrze wymieszaj.
  4. Podziel skrzydełka z kurczaka w sosie barbecue na 4 równe porcje i na wierzch umieść wcześniej przygotowane „patyki” z selera naciowego. Posyp sezamem i niezwłocznie podawaj.

Pamiętaj!

  • Upewnij się, że frytkownica ma właściwą temperaturę.
  • Jeśli umieścisz za dużo skrzydełek z kurczaka na jeden raz we frytkownicy to czas smażenia się wydłuży, ponieważ temperatura oleju drastycznie spadnie.
  • Używaj ciepłego sosu barbecue.

Leave a Reply