Skrzydełka z kurczaka w sosie barbecue są świetne na każdą okazję. Ten przepis na skrzydełka z kurczaka reprezentuje najprostszy i najbardziej popularny sposób ich serwowania. Skrzydełka z kurczaka w sosie barbecue nadają się świetne jako przystawki, danie główne lub przekąska podczas oglądania na przykład meczu.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Frytkownica, duża miska.
Czas przygotowania:
20 minut
Składniki (4 porcje):
- 28 skrzydełek z kurczaka
- 250g sosu barbecue
- 4 łodygi selera naciowego, cienko pokrojone w patyki
- 2 łyżki nasion sezamu
Sposób wykonania:
- Rozgrzej frytkownicę do 170˚C.
- Umieść skrzydełka z kurczaka we frytkownicy na 7-8 minut lub do momentu aż skórka będzie chrupiąca i lekko brązowa.
- Gotowe skrzydełka z kurczaka przenieś do miski z ciepłym sosem barbecue i dobrze wymieszaj.
- Podziel skrzydełka z kurczaka w sosie barbecue na 4 równe porcje i na wierzch umieść wcześniej przygotowane „patyki” z selera naciowego. Posyp sezamem i niezwłocznie podawaj.
Pamiętaj!
- Upewnij się, że frytkownica ma właściwą temperaturę.
- Jeśli umieścisz za dużo skrzydełek z kurczaka na jeden raz we frytkownicy to czas smażenia się wydłuży, ponieważ temperatura oleju drastycznie spadnie.
- Używaj ciepłego sosu barbecue.