Żurek

Tradycyjny Żurek na zakwasie, to moja ulubiona zupa! Zwłaszcza w dzień poprawin na śniadanie 🙂 Nie wiem dlaczego, ale stawia na nogi i to dobrze stawia na nogi. Kto był na dobrym weselu ten wie o czym piszę. Okej rozumiem, że Żurek to też tradycyjna zupa Wielkanocna, ale nie oszukujmy się Wielkanoc jest raz w roku a wesela…

Dobra do sedna, bo w sumie o żurek tutaj chodzi a nie co i gdzie postawi Cię na nogi 🙂

Bezapelacyjnie do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Powiedzenie, że dobry kucharz zrobi coś z niczego możesz sobie darować. Tu nie ma kompromisów! Potrzebujesz skupić swoją uwagę na trzech kluczowych składnikach do zajebistego Żurka.

  • Dobrej jakości wędzone żeberka (najlepiej wędzone na zimno).
  • Wysokiej jakości, dobrze przyprawiona biała kiełbasa. Najlepiej jak możesz j ą kupić u lokalnego rzeźnika, który ma swój patent. W marketach to bardzo rożnie bywa z tą jakością.
  • No i oczywiście zakwas na Żurek lub barszcz biały. Możesz go kupić lub zrobić samemu. W tym przepisie na Żurek użyłem zakwasu z butelki firmy „X” (znajdź GotujPro na fb i napisz mi wiadomość to Ci podeślę dokładnie czego ja używam).

W różnych regionach Polski Żurek gotuje się wedle różnych receptur, sposobów. Różnica bardzo często polega na zastosowaniu różnorodnych mięs, wywarów czy warzyw. I jest to okej, ale pod żadnym względem nie dodawaj chrzanu. Chrzan sam w sobie jest bardzo wyrazisty a Żurku masz zbyt wiele ciekawych smaków żeby je stłumi czy zdominować chrzanem. Nie po to Ci piszę, żebyś się skupił na szukaniu wysokiej jakości trzech głównych składników na Żurek, żebyś to później przyklepał/a chrzanem.

P.S. Tą zupę też bardzo lubię 🙂

Żurek

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki (4 porcje):

  • 500 g wędzonych żeberek
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 500 ml zakwasu z butelki
  • 1,2 litra bulionu wieprzowego
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku, zmielony
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól
  • 4 duże jajka z wolnego wybiegu, ugotowane

Żurek

Sposób wykonania:

  1. Zagotuj w dużym garnku bulion z dodatkiem wędzonych żeberek, czosnku i suszonego majeranku. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  2. Następnie dodaj surową białą kiełbasę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.
  3. Wlej zakwas z butelki razem z sokiem z cytryny do garnka. Doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia.
  4. Wyciągnij białą kiełbasę i żeberka z Żuru. Pokój kiełbasę na plasterki a mięso z żeberek w kostkę i umieść z powrotem w żurku.
  5. Dodaj śmietanę i dopraw w razie potrzeby solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  6. Gotowy Żurek podawaj z ugotowanym jajkiem i pieczywem.

Pamiętaj!

  • Gotuj na wolnym ogniu. Daj sobie czas.

Leave a Reply