Tarta Migdałowa z Gruszkami
Tarta Migdałowa z Gruszkami należy do jednych z moich ulubionych deserów jesienno-zimowych. Jest to kompozycja doskonała, zwłaszcza kiedy jest podawana na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych. W sumie to, śmietana też zrobi robotę 😉
Tarta migdałowa również doskonale nadaje się jako alternatywa do tradycyjnych wypieków na Świątecznych. Tak tak, mówię o Świętach Bożego Narodzenia i osobiście uważam, że jest zdecydowanie lepsza od makowca. Dodatkowo jest o wiele łatwiejsza do przygotowania niż tradycyjny makowiec.
Składniki (8 porcji):
Tarta Migdałowa z Gruszkami
- 5 połówek gruszek z kompotu lub puszki
- 3 łyżki płatków migdałowych
Masa Migdałowa
- 125 g mielonych migdałów
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 2 średniej wielkości jaja z wolnego wybiegu
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Ciasto kruche
- 250 g mąki pszennej typ 450 – 500
- 125 g cukru
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 2 średniej wielkości jaja z wolnego wybiegu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób wykonania:
- Żeby przygotować ciasto kruche, przesiej mąkę na czystą powierzchnię roboczą i dodaj cukier z masłem. Opuszkami palców wcieraj masło, aż mieszanina będzie przypominać szorstką bułkę tartą.
- Wlej ekstrakt waniliowy i wbij jajka i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie ciasto. Na tym etapie nie wyrabiaj zbytnio ciasta kruchego. Delikatnie okurz ciasto mąka i zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce do momentu aż będzie potrzebne.
- W międzyczasie umieść wszystkie składniki na masę migdałową w robocie kuchennym, i zmiksuj. Gotową masę przełóż do małej miseczki i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki.
- Posyp czysty stół niewielką ilością mąki i zagnieć ciasto kruche w prostokąt. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 milimetrów i wytnij krążek tak aby wyłożyć natłuszczoną 23-25 cm formę do tarty. W taki sposób przygotowaną tarte wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
- Napełni rękaw cukierniczy masą migdałową i równomiernie rozprowadź nadzienie w przygotowanej wcześniej tarcie do 3/4 jej wysokości.
- Pokrój każdą połowę gruszki w poprzek na cienkie plasterki. Następnie delikatnie dociśnij każdą połowę pokrojonej gruszki, tak aby plasterki się lekko przechyliły i ściśle zachodziły na siebie. Wsuń szpatułkę pod gruszki i ostrożnie przenieś na wierzch nadzienia tarty. Posyp wierzch płatkami migdałowymi i umieść tarte w piekarniku na 35-40 minut lub do momentu aż uzyska lekko brązowy kolor.
- Przestudź delikatnie tarte i pokój na osiem równych porcji. Podawać na ciepło z bitą śmietaną, kremem angielskim lub lodami waniliowymi.
Pamiętaj!
- Nie mieszaj ciast kruchego zbyt długo, będzie to miało negatywny wpływ na jakość końcowego produktu.
- Jeśli masz problem z wałkowaniem u mieść ciasto kruche na trochę dłużej w lodówce. Ułatwi Ci to wałkowanie.
- Masę migdałową rozprowadź za pomocą rękawa cukierniczego. Zapobiegniesz w ten sposób uszkodzeniom mechanicznym spodu z ciasta kruchego, zwłaszcza kiedy ciasto nie będzie odpowiednio schłodzone.