Tajskie Czerwone Curry z Krewetkami

Czas na Tajskie Czerwone Curry z Krewetkami! Założę się z Tobą, że jak raz sięgniesz po ten przepis już zawsze będziesz do niego wracał 🙂 Co najważniejsze, jest to również szybki i pełen smaku obiad. Domową pastę curry możesz przygotować znacznie wcześniej i z powodzeniem ją zamrozić na długie tygodnie. W brew pozorom, składniki są łatwo osiągalne, tak więc nie poddawaj się! Bądź PRO i zrób swoją własną pastę curry!

Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić poniżej umieszczony przepis, wraz z pastą curry kliknij TUTAJ. Zobaczysz nagranie z gotowania na żywo w którym pokazuję jak je zrobić.

Tajskie Czerwone Curry z Krewetkami

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (6 porcji):

Tajskie Czerwone Curry z Krewetkami

  • 600 g krewetek, mogą być mrożone
  • 650 g ryżu
  • 1 mała biała cebula, drobno pokrojona
  • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
  • 1 żółta papryka, drobno pokrojona
  • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
  • 200 g pieczarki, drobno pokrojone
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • Kilka liści bazylii

Sos Curry

  • 4 łyżki domowej pasty curry – kliknij tutaj, aby zobaczyć przepis
  • 450 ml (1 mała puszka) mleka kokosowego
  • 450 ml (1 mała puszka) posiekanych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 średniej wielkości biała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione
  • Kilka gałązek świeżej kolendry i bazylii
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Tajskie Czerwone Curry z Krewetkami

Sposób wykonania:

  1. W małej misce wymieszaj jogurt naturalny ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
  2. W w dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, imbir i smaż, do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj pastę curry z koncentratem pomidorowym i trawą cytrynową. Kontynuuj gotowanie, do momentu aż zacznie wydzielać się bardzo aromatyczny zapach. Wlej mleko kokosowe i pomidory z puszki do garnka i doprowadzić do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  3. Usuń trawę cytrynową z garnka i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj wszystkie składniki na gładki, kremowy sos. Dopraw solą i czarnym pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj tylko, że ma być al dente.
  5. W międzyczasie postaw duży rondel na średnim ogniu. Skropl delikatnie olejem rzepakowym i podsmaż grzyby razem z warzywa do miękkości. Dodaj krewetki i zalej ciepłym sosem curry. Delikatnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty – dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  6. Ryż i curry podziel na sześć równych porcji i wykończ wcześniej przygotowanym jogurtem cytrynowym. Udekoruj świeżymi liśćmi bazylii i podawaj niezwłocznie.

Pamiętaj!

  • Nie gotuj krewetek zbyt długo, w przeciwnym razie będą gumowate.
  • Jeśli nie lubisz krewetek możesz zastąpić na przykład mięsem. W tym przypadku musisz dłużej gotować tajskie curry niż jest zalecane w przepisie, ponieważ mięso będzie się gotowało zdecydowanie dłużej niżeli krewetki.
  • Tego nie da się spartolić!

Leave a Reply