Czas na Tajskie Czerwone Curry z Krewetkami! Założę się z Tobą, że jak raz sięgniesz po ten przepis już zawsze będziesz do niego wracał 🙂 Co najważniejsze, jest to również szybki i pełen smaku obiad. Domową pastę curry możesz przygotować znacznie wcześniej i z powodzeniem ją zamrozić na długie tygodnie. W brew pozorom, składniki są łatwo osiągalne, tak więc nie poddawaj się! Bądź PRO i zrób swoją własną pastę curry!
Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić poniżej umieszczony przepis, wraz z pastą curry kliknij TUTAJ. Zobaczysz nagranie z gotowania na żywo w którym pokazuję jak je zrobić.
Składniki (6 porcji):
Tajskie Czerwone Curry z Krewetkami
- 600 g krewetek, mogą być mrożone
- 650 g ryżu
- 1 mała biała cebula, drobno pokrojona
- 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
- 1 żółta papryka, drobno pokrojona
- 1 zielona papryka, drobno pokrojona
- 200 g pieczarki, drobno pokrojone
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- Kilka liści bazylii
Sos Curry
- 4 łyżki domowej pasty curry – kliknij tutaj, aby zobaczyć przepis
- 450 ml (1 mała puszka) mleka kokosowego
- 450 ml (1 mała puszka) posiekanych pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 średniej wielkości biała cebula, pokrojona w kostkę
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione
- Kilka gałązek świeżej kolendry i bazylii
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- W małej misce wymieszaj jogurt naturalny ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
- W w dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, imbir i smaż, do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj pastę curry z koncentratem pomidorowym i trawą cytrynową. Kontynuuj gotowanie, do momentu aż zacznie wydzielać się bardzo aromatyczny zapach. Wlej mleko kokosowe i pomidory z puszki do garnka i doprowadzić do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Usuń trawę cytrynową z garnka i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj wszystkie składniki na gładki, kremowy sos. Dopraw solą i czarnym pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj tylko, że ma być al dente.
- W międzyczasie postaw duży rondel na średnim ogniu. Skropl delikatnie olejem rzepakowym i podsmaż grzyby razem z warzywa do miękkości. Dodaj krewetki i zalej ciepłym sosem curry. Delikatnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty – dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Ryż i curry podziel na sześć równych porcji i wykończ wcześniej przygotowanym jogurtem cytrynowym. Udekoruj świeżymi liśćmi bazylii i podawaj niezwłocznie.
Pamiętaj!
- Nie gotuj krewetek zbyt długo, w przeciwnym razie będą gumowate.
- Jeśli nie lubisz krewetek możesz zastąpić na przykład mięsem. W tym przypadku musisz dłużej gotować tajskie curry niż jest zalecane w przepisie, ponieważ mięso będzie się gotowało zdecydowanie dłużej niżeli krewetki.
- Tego nie da się spartolić!