Stek z polędwicy z sosem pieprzowym specjalnie dla zwolenników konkretnego kawałka mięcha 🙂 Polędwica wołowa jest jednym z najdroższych mięs dostępnych na naszym rynku. Jeśli masz zamiar poczuć wszystkie walory smakowe tego mięsa, postaraj się podać go na pół-krwisto, w przeciwnym wypadku wyrzucisz pieniądze w błoto. Kolejnym krytycznym punktem jest temperatura mięsa przed smażeniem. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, a po wysmażeniu, powinno odpocząć w ciepłym miejscu przez 2-3 minuty. Przestrzegaj tych żelaznych zasad a Twój stek zdecydowanie zyska na jakości.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Patelnia grillowa, tacka do pieczenia, garnek.
Czas przygotowania:
60 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C
Składniki (4 porcje):
- 4 steki z polędwicy po 230g każdy, o temperaturze pokojowej
- 4 duże grzyby portobello, oczyszczone i umyte
- 500g ziemniaków, umytych i pokrojonych na duże równe frytki
- 12 pomidorów koktajlowych do dekoracji
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz czarny
Sos pieprzowy:
- 240g zredukowanego bulionu wołowego
- 30g czerwonego wina
- 50g brendy, whisky lub sherry
- 40g śmietany
- 3 łyżki ziarenek zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól
Sposób wykonania:
- Do przygotowania frytek nagrzej piekarnik do 180°C. Pokrojone ziemniaki przepłucz dokładnie zimną wodą i osusz. Następnie wymieszaj je z oliwą z oliwek i rozłóż równomiernie na blaszce. Frytki piecz przez około 45 minut lub do momentu, kiedy będą miały mocno złocisty kolor. Obracaj je od czasu do czasu podczas pieczenia.
- Rozgrzej w małym garnku oliwę z oliwek i przez krótka chwile (około 30 sekund) podsmaż w niej ziarenka pieprzu. Następnie wlej brendy i podpal opary. Kiedy zniknie płomień wlej czerwone wino, a następnie śmietanę i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj bulion wołowy i gotuj przez kolejne 5 minut. Zagęść sos mieszaniną mąki ziemniaczanej z wodą i odstaw w ciepłe miejsce.
- Przypraw steki pieprzem. Rozgrzej patelnie grillową na dużym ogniu i usmaż steki. Smaż 2.5 min minuty z każdej strony, aby stek był krwisty, 4 minuty z każdej strony na średnio wysmażony, 6 minut z każdej strony na wysmażony (czas smażenia będzie uzależniony od grubości steków). Po zakończeniu smażenia przypraw solą i odstaw steki na około 2 minuty w ciepłe miejsce, żeby odpoczęły.
- Przypraw grzyby portobello solą i pieprzem oraz skrop je delikatnie oliwą z oliwek umieść je na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika na 10 minut.
- Rozdziel wszystkie składniki na cztery równe porcje i udekoruj je pomidorkami koktajlowymi. Mogą być one zimne lub lekko zapieczone w piekarniku przez około 3 minut.
Pamiętaj!
- Czas pieczenia frytek może zależeć od ich grubości i jakości Twojego piekarnika.
- Upewnij się ze steki będą miały temperaturę pokojową przed smażeniem.
- Po usmażeniu steków odstaw je w ciepłe miejsce i pozwól im odpocząć przez dwie minuty, uzyskasz lepsze walory smakowe i teksturę mięsa.
- Przyprawiaj steki solą na samym końcu smażenia.