Stek z polędwicy z sosem pieprzowym

Stek z polędwicy z sosem pieprzowym specjalnie dla zwolenników konkretnego kawałka mięcha 🙂 Polędwica wołowa jest jednym z najdroższych mięs dostępnych na naszym rynku. Jeśli masz zamiar poczuć wszystkie walory smakowe tego mięsa, postaraj się podać go na pół-krwisto, w przeciwnym wypadku wyrzucisz pieniądze w błoto. Kolejnym krytycznym punktem jest temperatura mięsa przed smażeniem. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, a po wysmażeniu, powinno odpocząć w ciepłym miejscu przez 2-3 minuty. Przestrzegaj tych żelaznych zasad a Twój stek zdecydowanie zyska na jakości.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Patelnia grillowa, tacka do pieczenia, garnek.

Czas przygotowania: 60 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C

Składniki (4 porcje):

  • 4 steki z polędwicy po 230g każdy, o temperaturze pokojowej
  • 4 duże grzyby portobello, oczyszczone i umyte
  • 500g ziemniaków, umytych i pokrojonych na duże równe frytki
  • 12 pomidorów koktajlowych do dekoracji
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz czarny

Sos pieprzowy:

  • 240g zredukowanego bulionu wołowego
  • 30g czerwonego wina
  • 50g brendy, whisky lub sherry
  • 40g śmietany
  • 3 łyżki ziarenek zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Do przygotowania frytek nagrzej piekarnik do 180°C. Pokrojone ziemniaki przepłucz dokładnie zimną wodą i osusz. Następnie wymieszaj je z oliwą z oliwek i rozłóż równomiernie na blaszce. Frytki piecz przez około 45 minut lub do momentu, kiedy będą  miały mocno złocisty kolor. Obracaj je od czasu do czasu podczas pieczenia.
  2. Rozgrzej w małym garnku oliwę z oliwek i przez krótka chwile (około 30 sekund) podsmaż w niej ziarenka pieprzu. Następnie wlej brendy i podpal opary. Kiedy zniknie płomień wlej czerwone wino, a następnie śmietanę i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj bulion wołowy i gotuj przez kolejne 5 minut. Zagęść sos mieszaniną mąki ziemniaczanej z wodą i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Przypraw steki pieprzem. Rozgrzej patelnie grillową na dużym ogniu i usmaż steki. Smaż 2.5 min minuty z każdej strony, aby stek był krwisty, 4 minuty z każdej strony na średnio wysmażony, 6 minut z każdej strony na wysmażony (czas smażenia będzie uzależniony od grubości steków). Po zakończeniu smażenia przypraw solą i odstaw steki na około 2 minuty w ciepłe miejsce, żeby odpoczęły.
  4. Przypraw grzyby portobello solą i pieprzem oraz skrop je delikatnie oliwą z oliwek umieść je na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika na 10 minut.
  5. Rozdziel wszystkie składniki na cztery równe porcje i udekoruj je pomidorkami koktajlowymi. Mogą być one zimne lub lekko zapieczone w piekarniku przez około 3 minut.

Pamiętaj!

  • Czas pieczenia frytek może zależeć od ich grubości i jakości Twojego piekarnika.
  • Upewnij się ze steki będą miały temperaturę pokojową przed smażeniem.
  • Po usmażeniu steków odstaw je w ciepłe miejsce i pozwól im odpocząć przez dwie minuty, uzyskasz lepsze walory smakowe i teksturę mięsa.
  • Przyprawiaj steki solą na samym końcu smażenia.

Leave a Reply