Śledź w Zalewie Korzennej ze Śliwkami
Pomysł na śledzie, nie tylko na świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu. W przepisie poniżej znajdziesz przepis na najlepsze śledzie jakie jadłeś! Połączenie przypraw korzennych ze śliwką i odrobiną brandy sprawi, że już zawsze będziesz wracać właśnie po ten przepis 😉 Co najważniejsze nie potrzebujesz mega zdolności kulinarnych aby je przygotować.
Składniki (4 porcje):
- 400 g Śledź
- 200 ml olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- 1 mała biała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 3 łyżki brandy (whisky też może być)
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno pokrojony
- 1 liść laurowy
- 3-5 strąki kardamonu
- 5 suszonych śliwek
Sposób wykonania:
- Umyj śledzie i odmocz, następnie osusz i pokrój na małe kawałki.
- Wszystkie suche przyprawy korzenne wypraż na patelni.
- Następnie ostrożnie wlej do patelni olej i podgrzewaj go na wolnym ogniu, przez około 10 minut aby olej nabrał aromatu.
- Dodaj do oleju liść laurowy i śliwki i wystudź całkowicie olej.
- W między czasie wymieszaj śledzie razem z cebulą i ułóż w naczyniu (może być słoik – później przełożysz na półmisek do serwowania).
- W małej misce połącz ze sobą sok z cytryny, miód, musztardę i brandy. Następnie wlej cienkim strumieniem przestudzony olej, nieustannie mieszając.
- Tak przygotowaną zalewą zalej wcześniej przygotowane śledzie i uzbrój się w cierpliwość na co najmniej 12 godzin a najlepiej 48 godzin.
Pamiętaj!
- Wystudź zalewę. Najlepiej, to ją przygotuj dzień wcześniej.
- Bądź cierpliwy.