Śledź w Zalewie Korzennej ze Śliwkami

Śledź w Zalewie Korzennej ze Śliwkami

Pomysł na śledzie, nie tylko na świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu. W przepisie poniżej znajdziesz przepis na najlepsze śledzie jakie jadłeś! Połączenie przypraw korzennych ze śliwką i odrobiną brandy sprawi, że już zawsze będziesz wracać właśnie po ten przepis 😉 Co najważniejsze nie potrzebujesz mega zdolności kulinarnych aby je przygotować.

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (4 porcje):

  • 400 g Śledź
  • 200 ml olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
  • 1 mała biała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 łyżki brandy (whisky też może być)
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno pokrojony
  • 1 liść laurowy
  • 3-5 strąki kardamonu
  • 5 suszonych śliwek

Śledź w Zalewie Korzennej ze Śliwkami

Sposób wykonania:

  1. Umyj śledzie i odmocz, następnie osusz i pokrój na małe kawałki.
  2. Wszystkie suche przyprawy korzenne wypraż na patelni.
  3. Następnie ostrożnie wlej do patelni olej i podgrzewaj go na wolnym ogniu, przez około 10 minut aby olej nabrał aromatu.
  4. Dodaj do oleju liść laurowy i śliwki i wystudź całkowicie olej.
  5. W między czasie wymieszaj śledzie razem z cebulą i ułóż w naczyniu (może być słoik – później przełożysz na półmisek do serwowania).
  6. W małej misce połącz ze sobą sok z cytryny, miód, musztardę i brandy. Następnie wlej cienkim strumieniem przestudzony olej, nieustannie mieszając.
  7. Tak przygotowaną zalewą zalej wcześniej przygotowane śledzie i uzbrój się w cierpliwość na co najmniej 12 godzin a najlepiej 48 godzin.

Pamiętaj!

  • Wystudź zalewę. Najlepiej, to ją przygotuj dzień wcześniej.
  • Bądź cierpliwy.

Leave a Reply