Omlet Francuski z szynką, serem i szczypiorkiem

Omlet należy do najbardziej pożądanych dań serwowanych na śniadanie. Nie powinno go zabraknąć w żadnej szanującej się restauracji, która serwuje śniadania. Zwłaszcza, że jest on stosunkowo prosty do przygotowania. Natomiast w domowej kuchni, perfekcyjnie nadaje się na szybkie śniadanie, które może przyrządzić każdy. Nawet moja Marlenka, chociaż…

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

miseczka, patelnia

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka śmietany
  • sól i pieprz czarny
  • 30g szynki pokrojonej w małą kostkę
  • 20g startego żółtego sera
  • szczypiorek

Sposób wykonania:

  1. Wlej do miseczki jedną łyżeczkę śmietany, wbij dwa jajka, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek z masłem na patelni i usmaż szynkę
  3. Następnie wlej na patelnie wcześniej przygotowane jajka i rozprowadź je równomiernie. Kiedy jajka od strony patelni będą się już ścinały, dodaj szczypiorek i 20g sera. Następnie kiedy omlet zacznie już w całości się ścinać, zacznij go zawijać
  4. Przygotowany w ten sposób omlet ułóż na talerzu, dekorując go resztą szczypiorku. Możesz też użyć małych pomidorów koktajlowych do dekoracji. Troszkę koloru na talerzu poprawi atrakcyjność dania.

Pamiętaj!

  • nie zwlekaj do samego końca ze zwijaniem omletu – zbyt długa zwłoka i przesmażenie omleta może doprowadzić do popękania omleta podczas jego zwijania

2 komentarzy do przepisu “Omlet Francuski z szynką, serem i szczypiorkiem

Leave a Reply