Naleśniki z mascarpone i owocami

Naleśniki z mascarpone i owocami są doskonałym sposobem na dobry początek dnia i nie tylko. W wielu miejscach można zobaczyć naleśniki a raczej crepsy w menu deserami. Różnią się one sposobem podawania. Bardzo często pod koniec smażenia dodaje się alkohol, takie naleśniki najlepiej jest podać z lodami. Obiecuje, że już nie długo znajdą się one na GotujPRO.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Blender ręczny lub malakser, miska, patelnia, mały pędzelek.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki (5-6 porcji):

Ciasto

  • 240g mąka pszenna typ 450
  • 120ml ciepłej wody
  • 240ml mleka
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeki klarowanego masła

Wykończenie:

  • 12 kopiatych łyżek sera mascarpone
  • Jagody i truskawki w dowolnej ilości

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce lub malakserze i zmiksuj dokładnie do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto na naleśniki odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
  2. Rozgrzej patelnie na średnim ogniu i za pomocą pędzelka rozprowadź cienką warstwę klarowanego masła.
  3. Wylej nie wielką ilość ciasta na patelnie i rozprowadź równomiernie. Smaż niecałą minutę z każdej strony.
  4. Kontynuuj smażenie do wyczerpania się ciasta.
  5. Zwiń gotowy naleśnik na cztery (w rożek) i ułóż po dwa na porcję. Za pomocą łyżki umieść na wierzchu naleśników serek mascarpone. Udekoruj świeżymi owocami.

Pamiętaj!

  • Dokładnie zmiksuj ciasto.
  • Odstaw cisto naleśnikowe na co najmniej 30 minut do lodówki przed smażeniem.
  • Używaj cienkiej warstwy tłuszczu do smażenia.

Leave a Reply