Naleśniki z mascarpone i owocami są doskonałym sposobem na dobry początek dnia i nie tylko. W wielu miejscach można zobaczyć naleśniki a raczej crepsy w menu deserami. Różnią się one sposobem podawania. Bardzo często pod koniec smażenia dodaje się alkohol, takie naleśniki najlepiej jest podać z lodami. Obiecuje, że już nie długo znajdą się one na GotujPRO.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Blender ręczny lub malakser, miska, patelnia, mały pędzelek.
Czas przygotowania:
50 minut
Składniki (5-6 porcji):
Ciasto
- 240g mąka pszenna typ 450
- 120ml ciepłej wody
- 240ml mleka
- 4 duże jajka
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeki klarowanego masła
Wykończenie:
- 12 kopiatych łyżek sera mascarpone
- Jagody i truskawki w dowolnej ilości
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki umieść w misce lub malakserze i zmiksuj dokładnie do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto na naleśniki odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
- Rozgrzej patelnie na średnim ogniu i za pomocą pędzelka rozprowadź cienką warstwę klarowanego masła.
- Wylej nie wielką ilość ciasta na patelnie i rozprowadź równomiernie. Smaż niecałą minutę z każdej strony.
- Kontynuuj smażenie do wyczerpania się ciasta.
- Zwiń gotowy naleśnik na cztery (w rożek) i ułóż po dwa na porcję. Za pomocą łyżki umieść na wierzchu naleśników serek mascarpone. Udekoruj świeżymi owocami.
Pamiętaj!
- Dokładnie zmiksuj ciasto.
- Odstaw cisto naleśnikowe na co najmniej 30 minut do lodówki przed smażeniem.
- Używaj cienkiej warstwy tłuszczu do smażenia.