Muffinka Pafka

Mała śródziemnomorska muffinka, dzięki której doznasz eksplozji smaku. Możesz sobie poeksperymentować z doborem suszonych, jakże i wędzonych pomidorów. Możesz również pokombinować z wszelkiego rodzaju oliwkami. Moja propozycja jest z fetą, zielonymi oliwkami oraz suszonymi pomidorami w oleju. Jestem pewien, że Ci zasmakuje.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

miska, garnek, foremki do wypieku muffinek, papiloty do muffinek, trzepaczka

Czas przygotowania: 40 minut
Temperatura i czas wypieku: 200°C, 20 minut(z czego ostatnie 7 min pod przykryciem z góry)

Składniki (6 sztuk):

  • 35g parmezan(starty na drobne wiórki)
  • 340g mąki typ 500
  • 3g proszku do pieczenia
  • 150g feta
  • 70g zielone oliwki(najlepiej z ostrej marynaty)
  • 120g suszone pomidory w oleju
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 250g mleka
  • pół pęku szpinaku
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

  1. Oliwki, pomidory i szpinak pokrój nierównomiernie, natomiast fetę pokrój w drobną kostkę.
  2. Wymieszaj razem z mąka, parmezanem i rozpuszczonym masłem.
  3. W osobnym naczyniu (misce) za pomocą trzepaczki dobrze wymieszaj jajko z mlekiem.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą ręcznie i delikatnie, pozwoli to zachować założoną strukturę ciasta i zawartych w nim dodatków.
  5. Formy do muffinek wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia lub użyj papilotek do muffinek. Gotowe ciasto włóż do form. Na samą górę posyp nie wielką ilość drobno startego parmezanu.
  6. Wypiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 13 minut a kolejne 7 minut opiekaj z pustą blachą umieszczoną powyżej muffinek (posłuży jako osłona).

Pamiętaj!

  • mieszaj ręcznie
  • wypiekaj w rozgrzanym piecu do 200°C
  • na ostatnie 7 minut wypieku przykryj górę muffinek, może być to blacha włożona na wyższy regał pieca. Zapobiegnie to spaleniu się górnej części muffinek i pozwoli na pełen wypiek środka ciasta.

Leave a Reply