Makaron z kurkami i boczkiem w sosie kremowym z białego winna i chipsami z parmezanu. Każdy z nas czeka cały rok na świeże kurki i wspomina różne wersje dań z nimi w roli głównej. Są też tacy, którzy już myślą i planują pod jaką postacią je zaserwują w tym sezonie. Otóż możecie już przestać kombinować i szukać przepisów po ciotkach i tym podobnych ‚autorytetach’ kulinarnych. Tym przepisem wszyscy będziecie w grupie wspominającej ten nie powtarzalny smak i z pewnością wrócicie po niego w przyszłym sezonie.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Garnek, patelnia, rondelek, drobne sitko, durszlak, blender ręczny, tacka do pieczenia, pergamin lub papier do pieczenia.
Czas przygotowania:
60 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C 10 minut
Składniki (2 porcje):
- 120g suchego makaronu tagliatelle
- 100g świeżych kurek, oczyszczonych i umytych
- 30g startego parmezanu
- 80g wędzonego boczku drobno posiekanego
- Sól i pieprz czarny
- Oliwa z oliwek
Sos z białego wina
- 300ml białego wytrawnego wina
- 300ml śmietany słodkiej 30%
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Zacznij od sosu. Rozpuść masło w rondelku i zeszklij w nim cebulę razem z czosnkiem.
- Zalej białym winem i zredukuj o ¾ objętości, zacznie się tworzyć syrop.
- Dodaj śmietanę. Zagotuj ją razem z resztą składników i zredukuj o połowę objętości.
- Zmiksuj wszystko dokładnie za pomocą ręcznego blendera.
- Gotowy sos przelej przez drobne sitko i odstaw w ciepłe miejsce.
- ¾ parmezanu wykorzystaj do wykonania chipsów. Na tacę do pieczenia wyłożoną pergaminem usyp z parmezanu cieniutką warstwę sera. Umieść parmezan w piecu rozgrzanym do 170˚C na ok. 10 minut przy wyłączonym nawiewie. Kiedy parmezan się zarumieni wyciągnij tackę i ostudź.
- Zagotuj wodę w garnku i ugotuj w nim makaron, al dente. Odcedź w durszlaku.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i usmaż w niej bekon.
- Dodaj do bekonu kurki i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut na małym ogniu.
- Do dobrze usmażonych kurek wlej wcześniej przygotowany sos i zagotuj.
- Dodaj gotowy makaron i wymieszaj całość dokładnie.
- Wyłóż kurki z makaronem na talerz i ozdób danie chipsami z parmezanu oraz posyp delikatnie resztą parmezanu.
Pamiętaj!
- Parmezan na chipsy możesz nakładać w pierścień, który później usuniesz przed pieczeniem, chodzi tylko o nadanie kształtu.
- Chipsy mają być cienkie i delikatne.
- Makaron gotujemy al dente.