Majonez z awokado jest jednym z moich ulubionych sosów, używanych podczas grillowania. Również doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek, sałatek, burgerów. Świetnie się sprawdza również jako dip sos na przykład do skrzydełek z kurczaka, chipsów, frytek i tym podobnych. Majonez z awokado możesz bardzo łatwo i szybko przygotować. Co czyni go jeszcze bardziej atrakcyjnym.
Składniki (4 porcje):
- 1 dojrzałe awokado, obrane i bez pestki
- 8 łyżek majonezu
- 120 ml ciepłej wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z limonki
- Sól
- 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Umieść ciepłą wodę i czosnek w malakserze i dobrze zmiksuj.
- Dodaj resztę składników do malaksera i ponownie zmiksuj, do momentu aż uzyskasz gładki sos. Posmakuj i dostosuj ilość soli według własnych upodobań.
- Przenieść majonez z awokado do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
Pamiętaj!
- Nie zjedz wszystkiego przed podaniem.