Majonez z awokado

Majonez z awokado jest jednym z moich ulubionych sosów, używanych podczas grillowania. Również doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek, sałatek, burgerów. Świetnie się sprawdza również jako dip sos na przykład do skrzydełek z kurczaka, chipsów, frytek i tym podobnych. Majonez z awokado możesz bardzo łatwo i szybko przygotować. Co czyni go jeszcze bardziej atrakcyjnym.

Majonez z awokado
Majonez z awokado

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (4 porcje):

  • 1 dojrzałe awokado, obrane i bez pestki
  • 8 łyżek majonezu
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • Sól
  • 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Umieść ciepłą wodę i czosnek w malakserze i dobrze zmiksuj.
  2. Dodaj resztę składników do malaksera i ponownie zmiksuj, do momentu aż uzyskasz gładki sos. Posmakuj i dostosuj ilość soli według własnych upodobań.
  3. Przenieść majonez z awokado do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

Pamiętaj!

  • Nie zjedz wszystkiego przed podaniem.

Leave a Reply