Lasagne bolognese jest najpopularniejszą lasagne na świecie, mimo tego, że mamy nieskończenie wiele różnych odmian tego dania. Powodów do wykonania sosu bolognese jest cała masa, jednak z pewnością przekona Cię ten jeden. Mianowicie, do wykonania przepisu potrzebujesz kieliszek czerwonego winna, to co stanie się z resztą butelki wina zależy tylko od Ciebie 🙂
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Garnek, durszlak, rondelek, głębokie naczynie żaroodporne.
Czas przygotowania:
90 minut
Temperatura i czas wypieku: 160˚C - 40 minut
Składniki (4 - 6 porcji):
Lasagne
- 16 arkuszy makaronu do lasagne
- 150g mielonego mięsa wołowego
- 1 średnia marchew, drobno starta
- ½ łodygi selera naciowego, drobno pokrojona
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- 3 łodygi oregano, drobno posiekane
- 2 łodygi bazylii, drobno posiekane
- 60g przecieru pomidorowego
- 225g słodkich pomidorów (tak mogą być z puszki)
- 2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalne, w zależności od jakości pomidorów)
- lampka pół wytrawnego czerwonego wina
- 125ml bulionu wołowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 160g sera mozarella, starty lub pokrojony na niewielkie kawałki
- Sól i pieprz czarny
Biały sos
- 300g białego sosu – kliknij tutaj
Sposób wykonania:
- Rozgrzej w garnku olej rzepakowy i podsmaż cebulę razem z czosnkiem.
- Dodaj do cebuli marchew i seler, kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
- Jak warzywa będą już gotowe dodaj przecier pomidorowy i ewentualnie cukier. Smaż tak przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj mięso mielone razem z ziołami, przypraw solą i pieprzem i smaż je przez kolejne 5 minut.
- Wlej wino do garnka i gotuj aż zredukujesz jego objętość o połowę. Następnie dodaj bulion wołowy i po raz kolejny zredukuj o połowę.
- Dodaj pomidory i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-15 minut. Jeśli uważasz, że trzeba dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozlej niewielką ilość białego sosu razem z odrobiną sosu bolognese. Następnie ułóż arkusze makaronu, jeden przy drugim (mogą na siebie delikatnie nachodzić). Na arkusze makaronu rozprowadź warstwę sosu bolognese i na jego wierzchu, odrobinę białego sosu. Czynności te powtarzaj 3 – 4 razy.
- Na ostatniej warstwie makaronu rozprowadź sos bolognese a na jego wierzchu niewielką ilość białego sosu. Posyp lasagne częścią sera mozzarella i umieść w piekarniku nagrzanym do 160˚C na 40 minut.
- Po wyciągnięciu lasagne z pieca posyp resztą sera mozzarella. Poczekaj 5 minut i zacznij porcjować.
- Małą ilość białego sosu umieść na talerzu a bezpośrednio na nim umieść lasagne.
Pamiętaj!
- Daj sobie czas i wykonaj ten sos krok po kroku.
- Przestań już kupować gotowe sosy.
- Poczekaj 5 minut przed porcjowaniem.
- Żeby wykonać dekorację użyj startego parmezanu. Usyp z parmezanu okrąg na papierze pergaminowym i umieść go w piecu (bez cyrkulacji powietrza) na kilka minut. Po wyciągnięciu dobrze wystudź i dekoracja gotowa.