Krab Crème Brulè

Krab Crème Brule to wspaniałe, delikatne i lekkie danie, które można serwować z rożnymi dodatkami. Doskonale komponuje się z peklowanym ogórkiem, cebulkami, buraczkami, chipsami ze słodkiego ziemniaka, wszelkiego rodzaju pieczywem tostowanym. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu i błyskawicznie może zostać podane. Podczas uroczystości domowych zaoszczędzi Ci wiele czasu. Natomiast w profesjonalnej kuchni świetnie odciąża kucharzy podczas serwisu ze względu na szybkość i łatwość, z jaka może zostać podane.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Miska, głęboka blaszka do pieczenia.

Czas przygotowania: 80 minut
Temperatura i czas wypieku: 150°C, 45-60 minut w kąpieli wodnej

Składniki (4 porcje):

  • 150g mięso kraba, oczyszczone z kawałków pancerza i odsączone
  • 400g śmietana
  • 1 średniej wielkości jajko
  • 2 żółtka
  • 7g peklowanego imbiru, pokrojonego w drobną kostkę
  • 20g ser parmeński
  • 2 ząbki czosnku, starty
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Połącz ze sobą w misce czosnek, imbir, jajkami i śmietaną.
  2. Do mieszaniny dodaj sól i pieprz oraz dobrze posiekane mięso kraba. Przygotowaną w ten sposób mieszaninę, przykryj i odstaw do lodówki, na co najmniej 30 minut. Osobiście  bym zalecał na cała noc, aby wydobyć najlepszy smak.
  3. Nagrzej piekarnik do 150°C.
  4. Rozlej mieszaninę na cztery równe porcje do małych żaroodpornych naczyń, w których będziesz je później serwować.
  5. Na spodzie blachy ułóż cienki ręcznik i dopiero na nim umieść naczynia. Zalej blachę gorącą wodą do połowy wysokości mikstury w naczyniu (nie naczynia) i włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 150°C na 45 minut. Po wypieczeniu mikstura powinna się ściągnąć i przypominać konsystencją ubitą śmietanę. Jeśli jest inaczej wypiekaj dalej do uzyskania odpowiedniego rezultatu (może to być nawet 60 minut wszystko zależy od Twojego piekarnika).
  6. Crab Crémé Brulé powinno podawać się o temperaturze pokojowej z odrobiną zapieczonego sera parmeńskiego na wierzchu. Takie Brulé możesz zaserwować z peklowanymi ogórkami i chipsami ze słodkiego ziemniaka.

Pamiętaj!

  • Upewnij się ze nie ma kawałków pancerza w mięsie.
  • Odsącz nadmiar wody z kraba (bardzo istotne, żeby zachować właściwą konsystencję końcowego produktu).
  • Podawaj crab crémé brulé o temperaturze pokojowej.

Leave a Reply