Krab Crème Brule to wspaniałe, delikatne i lekkie danie, które można serwować z rożnymi dodatkami. Doskonale komponuje się z peklowanym ogórkiem, cebulkami, buraczkami, chipsami ze słodkiego ziemniaka, wszelkiego rodzaju pieczywem tostowanym. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu i błyskawicznie może zostać podane. Podczas uroczystości domowych zaoszczędzi Ci wiele czasu. Natomiast w profesjonalnej kuchni świetnie odciąża kucharzy podczas serwisu ze względu na szybkość i łatwość, z jaka może zostać podane.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Miska, głęboka blaszka do pieczenia.
Czas przygotowania:
80 minut
Temperatura i czas wypieku: 150°C, 45-60 minut w kąpieli wodnej
Składniki (4 porcje):
- 150g mięso kraba, oczyszczone z kawałków pancerza i odsączone
- 400g śmietana
- 1 średniej wielkości jajko
- 2 żółtka
- 7g peklowanego imbiru, pokrojonego w drobną kostkę
- 20g ser parmeński
- 2 ząbki czosnku, starty
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Połącz ze sobą w misce czosnek, imbir, jajkami i śmietaną.
- Do mieszaniny dodaj sól i pieprz oraz dobrze posiekane mięso kraba. Przygotowaną w ten sposób mieszaninę, przykryj i odstaw do lodówki, na co najmniej 30 minut. Osobiście bym zalecał na cała noc, aby wydobyć najlepszy smak.
- Nagrzej piekarnik do 150°C.
- Rozlej mieszaninę na cztery równe porcje do małych żaroodpornych naczyń, w których będziesz je później serwować.
- Na spodzie blachy ułóż cienki ręcznik i dopiero na nim umieść naczynia. Zalej blachę gorącą wodą do połowy wysokości mikstury w naczyniu (nie naczynia) i włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 150°C na 45 minut. Po wypieczeniu mikstura powinna się ściągnąć i przypominać konsystencją ubitą śmietanę. Jeśli jest inaczej wypiekaj dalej do uzyskania odpowiedniego rezultatu (może to być nawet 60 minut wszystko zależy od Twojego piekarnika).
- Crab Crémé Brulé powinno podawać się o temperaturze pokojowej z odrobiną zapieczonego sera parmeńskiego na wierzchu. Takie Brulé możesz zaserwować z peklowanymi ogórkami i chipsami ze słodkiego ziemniaka.
Pamiętaj!
- Upewnij się ze nie ma kawałków pancerza w mięsie.
- Odsącz nadmiar wody z kraba (bardzo istotne, żeby zachować właściwą konsystencję końcowego produktu).
- Podawaj crab crémé brulé o temperaturze pokojowej.