Irlandzka Zupa Rybna

Irlandzka Zupa Rybna – Fish Chowder to jedna z najlepszych zup rybnych. I jak dla mnie, musi być kremowa i oczywiście gęsta. Właśnie taka zupa rybna jest doskonałym i obfitym posiłkiem, który mógłbym jeść z ogromną satysfakcją każdego dnia. No może prawie każdego dnia 🙂

Jeśli chcesz zobaczy jak przygotowuję właśnie tą zupę kliknij TUTAJ, żeby zobaczyć nagranie z jednego z wielu gotowań na żywo!

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (2 porcje):

  • 500 g twardej ryby bez skóry, bez kości i pokrojonej w kostkę (łosoś, plamiak i plamiak wędzony)
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml śmietanki
  • 600 ml pełnotłustego mleka
  • ½ małej białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 150 g pora, drobno pokrojonego
  • 100 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 1 ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
  • 1 średniej wielkości marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • Skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Pieprz czarny
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej masło i olej rzepakowy w dużym garnku na średnim ogniu. Następnie dodaj boczek, por, mielony czosnek i cebulę. Smaż przez 5-8 minut lub do momentu, aż cebula i por będą miękkie, a boczek usmażony. Dodaj marchew i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  2. Wlej białe wino do garnka i zredukuj na wolnym ogniu o 1/3 objętości. Następnie wlej śmietanę i powtórz proces redukując ponownie o 1/3 objętości.
  3. Wlej mleko i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj ziemniaki i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą al dente. Dodaj do garnka mieszankę ryb, koperek i skórkę z cytryny i delikatnie gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem czarnym. Smacznego!

Pamiętaj!

  • Ziemniaki ugotuj al dente. Pamiętaj, że po dodaniu ryby będą się jeszcze gotowały.
  • Nie gotuj ryby zbyt długo, w przeciwnym razie ryba się rozpadnie na mniejsze kawałki (może nie być to zbyt apetyczne).

Leave a Reply