Hummus z batatów

Hummus z batatów to doskonały dodatek do warzyw, chleba, krakersów czy tapas (małych zakąsek). W oryginalnej wersji wywodzi się z kuchni arabskiej. Na chwilę obecną możemy spotkać wiele różnych odmian hummusu. Hummus z batatów jest jedną z tych odmian i zdecydowanie jedną z najlepszych modyfikacji. Osobiście uwielbiam go używać do kanapek zamiast masła, to taka moja mała przyjemność, która, mam nadzieję, wyjdzie mi na dobre. Doskonale spełnia rolę „sosu/dipu” w daniach wegetariańskich i wegańskich. Wypróbuj również hummus klasyczny.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Malakser lub blender ręczny, garnek, patelni, durszlak, blaszka do pieczenia.

Czas przygotowania: 40 minut
Temperatura i czas wypieku: 180˚C - 20 minut

Składniki (600g):

  • 400g ugotowanej ciecierzycy, odcedzonej
  • 2 bataty, obrane i pokrojone na niewielkie kawałki
  • 70g delikatnie uprażonych nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

  1. Pokrojone bataty umieść na blaszce do pieczenia i włóż j na 20 minut do rozgrzanego piekarnika do 180˚C. Po upieczeniu wystudź.
  2. Delikatnie uprażony na patelni sezam umieść w malakserze wraz z połową oliwy z oliwek. Miksuj tak długo aż uzyskasz pastę o jednolitej konsystencji.
  3. Dodaj do malaksera resztę składników i zmiksuj do uzyskania mikstury o jednolitej konsystencji.
  4. Przygotowany w ten sposób hummus przełóż do pojemnika, w którym będziesz go przechowywał. Na wierzchu zwilż go lekko oliwą z oliwek i wsadź do lodówki.
  5. Przy serwowaniu hummusu w większym naczyniu skropl go oliwą z oliwek i udekoruj ciecierzycą i papryką w proszku.

Pamiętaj!

  • Ziarna sezamu muszą być delikatnie uprażone.
  • Zamiast sezamu możesz użyć taką samą ilość pasty tahini.
  • Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Podczas przechowywania hummusu zwilż jego wierzch oliwą z oliwek.
  • Jeśli używasz ziaren ciecierzycy pamiętaj, aby je namoczyć w wodzie – najlepiej przez całą noc.
  • Przeciętny czas gotowania ciecierzycy wynosi od 60 minut do 90 minut.

Zastosowanie:

  • Tapas.
  • Kanapki.
  • Dodatek do krakersów.
  • Warzywa.

Leave a Reply