Gulasz Irlandzki

Gulasz Irlandzki jest daniem, które doskonale rozgrzewa, zwłaszcza w mało przyjemne jesienno-zimowe dni. Szczerze mówiąc to nic dziwnego, że jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni irlandzkiej. O tej porze roku w Irlandii deszcz wraz z silnym wiatrem jest na porządku dziennym. Jedyne co się zmienia to kąt pod jakim pada deszcz. Zdarza się, że potrafi padać poziomo. Uwierzcie mi na słowo, że po powrocie do domu po tak „wspaniałym” spacerku Gulasz Irlandzki zda egzamin na piątkę.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Duży garnek.

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki (4 porcje):

  • 1 kg jagnięciny, pokrojonej na niewielkie kawałki
  • 1 litr bulionu z jagnięciny
  • 900g ziemniaków, obranych i pokrojonych w niewielką kostkę
  • 4 duże marchwie, obrane i pokrojone na niewielkie kawałki
  • 2 średni cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
  • 1 łyżka drobno posiekanego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • ½ pęku cebuli dymki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Umieść duży garnek na dużym ogniu. Dodaj jedną łyżkę oleju rzepakowego i obsmaż jagnięcinę do momentu aż będzie miała wyrazisty brązowy kolor. Wyciągnij Jagnięcinę z garnka i odstaw. Zmniejsz ogień na średni i dodaj resztę oleju rzepakowego. Dodaj do garnka cebulę i smaż ją do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj do garnka seler naciowy i marchew. Przypraw solą i pieprzem czarnym i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
  2. Przenieś z powrotem do garnka wcześniej obsmażone kawałki jagnięciny i wlej bulion z jagnięciny. Dodaj liść laurowy i delikatnie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na mały i bardzo delikatnie gotuj przez 45 minut lub do momentu kiedy kawałki jagnięciny będą miękkie.
  3. Dodaj ziemniaki i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą al dente. Dopraw Gulasz Irlandzki solą i pieprzem czarnym. Wyłącz palnik i odstaw garnek na 5 minut.
  4. Przygotowany w ten sposób Gulasz Irlandzki podziel na 4 równe porcje. Następnie posyp drobno posiekaną cebulą dymką i niezwłocznie podawaj.

Pamiętaj!

  • Obsmaż jagnięcinę do momentu aż będzie miała wyrazisty brązowy kolor.
  • Przed dodaniem ziemniaków do gulaszu upewnij się, że jagnięcina jest miękka i gotowa do spożycia.
  • Nie rozgotuj ziemniaków.

Leave a Reply