Bułeczki maślane scones z rodzynkami jest to tradycyjne brytyjskie pieczywo. Zwyczajowo jadane na śniadanie lub drugie śniadanie w czasie krótkiej przerwy, najczęściej serwowane z herbatą. Możesz się spotkać z rożnymi wariantami smakowymi. Robiąc je według tego przepisu możesz zastąpić rodzynki suszona żurawiną i białą czekolada lub jabłkami z dodatkiem cynamonu.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Robot kuchenny, miska, pędzelek, pergamin.
Czas przygotowania:
40 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C, 15-20 minut
Składniki (10-12 bułeczek):
- 450g mąka typ 450-500
- 60g masła o temperaturze pokojowej
- 230lm mleko
- 120g cukier
- 140g rodzynek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Mąkę, cukier, masło, rodzynki, sól, proszek do pieczenia i wanilię wymieszaj w robocie kuchennym.
- Dodaj ¾ mleka i zagniataj do uzyskania jednolitej mieszaniny, dodając stopniowo resztę mleka, aż do momentu uzyskania ciasta o sztywnej konsystencji.
- Gotowe ciasto na scones rozwałkuj i wytnij z niego bułeczki za pomocą krążka o 6 cm średnicy.
- Bułeczki umieść na blaszce wyłożonej pergaminem a następnie przesmaruj je mlekiem wymieszanym z jajkiem.
- Przygotowane w ten sposób bułeczki wypiekaj przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Prawidłowo wypieczone bułeczki scones będą dobrze wyrośnięte i będą miały złocisty kolor.
Pamiętaj!
- Nie mieszaj ciasta dłużej niż jest to konieczne.
- Czas wypieku będzie uzależniony od wielkości bułeczek oraz jakości Twojego piekarnika.
Zastosowanie:
- Doskonale nadają się jako przekąska do kawy lub herbaty.
- Pieczywo śniadaniowe.
- Kanapki bankietowe.