Biały sos

Biały sos można zrobić na wiele różnych sposobów i nadal nie rozumiem dlaczego tak wielu ludzi ciągle używa mąki pszennej. Po co? Bo mama tak robiła? Majster nauczył? Z tego co się orientuję to nawet do zupy w polskich restauracjach dodaje się mąki pszennej. Nie stój w miejscu i nie pozwól się zamknąć w pudełku. Sosy można zagęścić na wiele innych sposobów. Zwłaszcza, że mam co raz więcej do czynienia z ludźmi, którzy mają nietolerancje na gluten. Dodając mąkę pszenną utrudniacie sobie i tym właśnie ludziom życie, a tak naprawdę mąka pszenna w sosach, jak i zupach nie wnoś nic szczególnego oprócz wyczuwalnego na podniebieniu „osadu” i glutenu.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, blender ręczny, drobne sitko, trzepaczka kuchenna.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (500 ml):

  • Średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę
  • 100ml białego wina, pół wytrawnego
  • 200gml mleka
  • 200ml śmietany
  • 150ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej w garnku olej rzepakowy i usmaż cebulę z czosnkiem.
  2. Gotową cebulę z czosnkiem zalej białym winem. Dodaj liść laurowy.
  3. Gotuj do momentu zredukowania objętości wina, o co najmniej połowę.
  4. Wlej do garnka mleko i śmietanę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut na małym ogniu.
  5. Między czasie wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą.
  6. Delikatnie wlewaj cienkim strumieniem, wodę z mąką kukurydzianą do garnka, nieustannie mieszając.
  7. Gotuj na małym ogniu przez kolejną minutę.
  8. Wyciągnij liść laurowy z sosu i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj całość.
  9. Przelej sos przez drobne sitko.
  10. Dopraw solą i pieprzem.

Pamiętaj!

  • Nie przypal cebuli, robisz sos który będzie miał bardzo delikatny smak i bardzo łatwo będzie można wyczuć spaleniznę.
  • Zalecam Ci wino pół wytrawne, ale jeśli chcesz możesz użyć innego a nawet cydru. Ważne tylko by kolor napoju wyskokowego był w miarę możliwości jasny.
  • Tak, musisz wyciągnąć liść laurowy.
  • Zmiksuj sos bardzo dokładnie.
  • Bez dwóch zdań przelej sos przez cienkie sitko, póki jest gorący.
  • Sos możesz wykonać w różnych wariantach, pobaw się z alkoholem, ziołami i innymi przyprawami.

Zastosowanie:

Leave a Reply