Sałatka z serem pleśniowym i boczkiem

Sałatka z serem pleśniowym i boczkiem doskonale komponuje się z czerwonym winem. Sympatykom serów nie muszę tego przypominać. Danie to wspaniale spisuje się jako przystawka lub danie główne. Danie to jest banalnie łatwe do wykonania i uważam, że niczego mu nie brakuje. Jeśli jesteś ogromnym zwolennikiem serów, możesz na samym końcu dodatkowo pokruszyć kawałki sera pleśniowego lub zetrzeć odrobinę sera parmeńskiego. Dodatkowo możesz użyć tak zwanych miękkich ziół. Takich jak oregano, szałwię lub kolendra. Tylko pamiętaj, aby Cię zbyt nie poniosło z udoskonalaniem. Sałatka z serem pleśniowym i boczkiem jest doskonałym dodatkiem do mięs grillowanych.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Patelni, trzepaczka kuchenna, miska.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (4 porcje):

  • 350g dressingu z sera pleśniowego – kliknij tutaj
  • 300g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 4 główki sałaty rzymskiej mini
  • olej rzepakowy

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj dressing z sera pleśniowego – kliknij tutaj.
  2. Przekrój każdą główkę sałaty horyzontalnie na cztery tworząc kliny.
  3. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i usmaż boczek. Odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Ułóż na talerzu wcześniej przygotowane kliny z sałaty. Bezpośrednio na nich za pomocą łyżeczki nanieś dressing z sera pleśniowego. Wykończ danie świeżo usmażonym boczkiem.

Pamiętaj!

  • Dokładnie umyj sałatę.
  • Uważam, że daniu nic nie brakuje. Lecz jeśli jesteś wielkim fanem serów, to możesz dodatkowo pokruszyć kawałki sera pleśniowego lub zetrzeć ser parmeński.
  • Pamiętaj o czerwonym winie do tej sałaty.

Zastosowanie:

  • Przystawka
  • Danie główne
  • Dodatek do innych dań.
  • Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs grillowanych.

Leave a Reply