Jak myć warzywa i owoce?

Jak myć warzywa i owoce? Czy sama woda wystarczy, aby pozbyć się chemii, pestycydów i bakterii? Przekonaj w jak prosty sposób możesz to zrobić!

Cudowne to były czasy, kiedy można było jeść jabłka prosto z drzewa. Najsmaczniejsze były te zerwane z drzewa sąsiada 😉 Dziś już rzadko uprawia się warzywa i owoce bez ingerencji związków chemicznych, ale czy naprawdę musimy doprawiać owoce natury chemią? Za każdym razem jak widzę na kuchni „kucharza”, który przygotowuje danie z nie umytych warzyw lub owoców zadaje mu jedno pytanie. „Czy bierzesz udział w konkursie pod tytułem: Jak, w najgłupszy sposób zatruć,  klienta? I uwierz mi na słowo – odpowiedź typu „nie mam czasu” zamienia mnie w pozbawionego empatii sadystę.

A Ty myjesz warzywa i owoce?

Ważne jest, aby zawsze dobrze myć warzywa i owoce. Tylko właściwie, jak myć warzywa i owoce? Niby banalne, ale nie do końca. Zawsze myj je w zimnej wodzie, możesz nawet je w niej na trochę zostawić. Sama woda, jednak nie usunie całej chemii i bakterii, które znajdują się na warzywach i owocach. Może Ci się wydawać, że jesteś niezniszczalny i trochę chemii Ci nie zaszkodzi. Jeśli chcesz sprawdzać swój poziom niezniszczalności i tolerancji na pestycydy, to Twoja sprawa. Ja sugeruję jednak, abyś na pierwszy plan postawił swoje zdrowie, a co za tym idzie, swoje dobre samopoczucie.

Jeżeli do tej pory myłeś warzywa i owoce tylko w wodzie, to okej, jednak tak robiąc, one nadal NIE są dobrze umyte. Musisz zdać sobie sprawę z tego, że zdecydowana większość stosowanych w rolnictwie pestycydów ma służyć tyko i wyłącznie rolnikom, a nie nam, konsumentom. W przeciwnym razie rolnik musiałby robić oprysk swoich upraw po każdym opadzie deszczu. Nadal uważasz, że sama woda załatwi sprawę? Szeroko stosowane pestycydy fosforoorganiczne lub karbaminiany są produkowane w formie oleistej, co jest ciężkie do usunięcia samą wodą. Taki proces, zdecydowanie ułatwia pracę i oszczędza pieniądze rolnikom, ale nie nam konsumentom. Nie są one widoczne gołym okiem ani wyczuwalne po przez dotyk. Tak więc nie myl ich z woskiem, którym dość często są pokryte np. jabłka. Substancje te jesteś w stanie zobaczyć dopiero w wodzie po właściwym ich umyciu.

Podczas mycia musimy również pozbyć się nie tylko pestycydów, ale również bakterii takich jak: E. Coli, listeria (jakże niebezpieczna podczas ciąży), Salmonella itp. Do tego dochodzą zanieczyszczenia biologiczne i fizyczne.

Skoro mam już Twoją uwagę, to skup się proszę, bo teraz dowiesz się jak ratować zdrowie swojej rodziny.

Pozbądź się bakterii

Potrzebujesz podwójny zlew lub dwie miski o odpowiedniej wielkości, które pozwolą Ci swobodnie umyć warzywa lub owoce.

Na początku przygotuj wodę o odczynie kwaśnym, aby pozbyć się bakterii. Na jeden litr wody dodaj pół szklanki octu winnego, jabłkowego lub od biedy zwykłego. Jeśli nie posiadasz w domu jakiegokolwiek octu możesz użyć kwasku cytrynowego w proszku w ilości 2-3 łyżki na jeden litr wody. W tak przygotowanej wodzie płucz warzywa lub owoce przez 2-4 minuty.

Pozbądź się pestycydów

Żeby pozbyć się pestycydów musisz przygotować wodę o odczynie alkalicznym (zasadowym). Woda o odczynie alkalicznym posiada tą magiczną moc, dzięki której podczas mycia dochodzi do hydrolizy wyżej wymienionych substancji i ich usunięcia. Na jeden litr wody daj jedną czubatą łyżkę sody oczyszczonej i ponownie namocz warzywa lub owoce przez ok. 2-4 minuty. Tym razem będziesz w stanie zobaczyć czym były pryskane Twoje produkty. Woda zrobi się mętna lub zmieni kolor na lekko żółtawy, a na jej powierzchni pojawi się oleisty osad, taki nieudany babciny rosołek na zimno.

Ostatnim krokiem jest wypłukanie warzyw lub owoców w czystej wodzie, najlepiej o odczynie ph7. Teraz możesz delektować się nowym, czystym i zdrowym smakiem darów natury. Przekonaj się sam, że smakują lepiej.

Na koniec taka mała sugestia… Pamiętaj, żeby nie mieszać umytych produktów z brudnymi, bo cała Twoja praca pójdzie na marne. Może wydawać się to logiczne, ale swoje już w życiu widziałem i wolę wspomnieć, żeby nie było nieporozumień.

Wiesz już doskonale jak pozbyć się tego, co jest na warzywach lub owocach, ale czy zastanawiasz się czasem, co one mają w środku? Skoro tyle tego syfu jest na wierzchu, to ile zostaje w środku? Może czas się zastanowić na wyborem warzyw z upraw organicznych, ekologicznych. Odpowiednio myjąc warzywa i owoce, jesteśmy w stanie pozbyć się tego, co jest na produkcie, ale tego co jest w środku już nie bardzo. Wybory jakich dokonasz dzisiaj będą miały wpływ na życie Twoje i Twojej rodziny w przyszłości.

Wiem, że żywność organiczna jest droga, ale zastanów się, ile może Cię kosztować walka z rakiem lub inną dolegliwością i nie mam tu na myśli tylko pieniędzy. Wybór należy do Ciebie, podejmij decyzję świadomie.

warzywa i owoce

Opublikowano w kategorii Blog

Leave a Reply