Chyba większość osób uważa, że zupa pomidorowa jest jedną z najłatwiejszych zup do przygotowania. Być może, ale nie kiedy chcesz zrobić dobrą zupę pomidorową. Dużo czynników ma wpływ, na smak zupy pomidorowej. Jakość użytych pomidorów, jak i ich obróbki termicznej. Dodatki do zupy takie jak, papryczka chili, seler naciowy, bazylia, i wiele innych, mogą łatwo zdominować smak pomidorów. Dlatego, najistotniejsze w przygotowaniu tej zupy jest dobranie wysokiej jakości składników oraz ich umiarkowane połączenie. Polega to na znalezieniu równowagi między składnikami, które maja współgrać i komponować się z pomidorami a nie zdominować ich smak.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Garnek, blender ręczny, tacka do pieczenia.
Czas przygotowania:
70 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C, 25 minut
Składniki (4 porcje):
- 1,5kg dojrzałych pomidorów, bez szypułek pokrojonych na ćwiartki
- 100g śmietany
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki masła
- 1 papryczka chili, razem z nasionami
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 białe cebule, drobno pokrojone
- 2 gałązki selera naciowego, drobno pokrojone
- 6 gałązek świeżej bazylii
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz czarny
Dekoracja:
- Śmietana
- Liście świeżej bazylii
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Ułóż pomidory na tacy do pieczenia i delikatnie skropl oliwą z oliwek i umieść w piekarniku na 25 minut.
- W międzyczasie rozgrzej w garnku oliwę z oliwek z masłem i podsmaż seler naciowy z czosnkiem oraz cebulą do momentu aż będzie miękka. Dodaj papryczkę chili z brązowym cukrem i karmelizuj wszystko na małym ogniu.
- Wyciągnij pomidory z piekarnika i przełóż je od razu do garnka (razem z „sokiem” wydzielonym podczas zapiekania).
- Dodaj seler naciowy z bazylią, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Całość zalej śmietaną z bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
- Za pomocą blendera zmiksuj zupę pomidorową bardzo dokładnie do uzyskania jednolitego kremu.
- Dopraw sola i pieprzem czarnym, jeśli uznasz, że jest taka potrzeba.
- Serwując zupę pomidorową udekoruj ją śmietaną i listkami świeżej bazylii.
Pamiętaj!
- Po zapieczeniu pomidorów w piekarniku całą zawartość blachy umieść w garnku.
- Użyj papryczki chili razem z nasionami. Jeżeli używasz papryczek chili o wysokim wskaźniku Scoville’a (bardzo ostrych). Dodaj papryczkę chili oczyszczoną z nasion.
- Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu.