Zupa pomidorowa ze świeżą bazylią

Chyba większość osób uważa, że zupa pomidorowa jest jedną z najłatwiejszych zup do przygotowania. Być może, ale nie kiedy chcesz zrobić dobrą zupę pomidorową. Dużo czynników ma wpływ, na smak zupy pomidorowej. Jakość użytych pomidorów, jak i ich obróbki termicznej. Dodatki do zupy takie jak, papryczka chili, seler naciowy, bazylia, i wiele innych, mogą łatwo zdominować smak pomidorów. Dlatego, najistotniejsze w przygotowaniu tej zupy jest dobranie wysokiej jakości składników oraz ich umiarkowane połączenie. Polega to na znalezieniu równowagi między składnikami, które maja współgrać i komponować się z pomidorami a nie zdominować ich smak.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, blender ręczny, tacka do pieczenia.

Czas przygotowania: 70 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C, 25 minut

Składniki (4 porcje):

  • 1,5kg dojrzałych pomidorów, bez szypułek pokrojonych na ćwiartki
  • 100g śmietany
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 papryczka chili, razem z nasionami
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 białe cebule, drobno pokrojone
  • 2 gałązki selera naciowego, drobno pokrojone
  • 6 gałązek świeżej bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz czarny

Dekoracja:

  • Śmietana
  • Liście świeżej bazylii

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Ułóż pomidory na tacy do pieczenia i delikatnie skropl oliwą z oliwek i umieść w piekarniku na 25 minut.
  3. W międzyczasie rozgrzej w garnku oliwę z oliwek z masłem i podsmaż seler naciowy z czosnkiem oraz cebulą do momentu aż będzie miękka. Dodaj papryczkę chili z brązowym cukrem i karmelizuj wszystko na małym ogniu.
  4. Wyciągnij pomidory z piekarnika i przełóż je od razu do garnka (razem z „sokiem” wydzielonym podczas zapiekania).
  5. Dodaj seler naciowy z bazylią, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Całość zalej śmietaną z bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  7. Za pomocą blendera zmiksuj zupę pomidorową bardzo dokładnie do uzyskania jednolitego kremu.
  8. Dopraw sola i pieprzem czarnym, jeśli uznasz, że jest taka potrzeba.
  9. Serwując zupę pomidorową udekoruj ją śmietaną i listkami świeżej bazylii.

Pamiętaj!

  • Po zapieczeniu pomidorów w piekarniku całą zawartość blachy umieść w garnku.
  • Użyj papryczki chili razem z nasionami. Jeżeli używasz papryczek chili o wysokim wskaźniku Scoville’a (bardzo ostrych). Dodaj papryczkę chili oczyszczoną z nasion.
  • Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu.

Leave a Reply