Zupa z pietruszki i kminku, doskonale spełnia swoje zadanie w okresie zimowym. Ma ona bardzo intensywny smak, a w połączeniu z kminkiem jest również bardzo rozgrzewająca. Zupa jest banalnie prosta i szybka w wykonaniu, przekonaj się!
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Garnek, blender.
Czas przygotowania:
50 minut
Składniki (4 porcje):
- 950ml bulionu warzywnego
- 550g obranej i pokrojonej pietruszki
- 2 białe cebule, drobno pokrojone
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 3 łyżeczki zmielonych ziaren kminku
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 łyżki śmietany
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz czarny
Dekoracja: Grzanki czosnkowe
- 1 ciabatta lub inny biały chleb
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
- Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek razem z masłem i podsmaż w niej cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą. Następnie dodaj pokrojoną pietruszkę z kminkiem i podsmaż dokładnie. Przypraw solą oraz pieprzem.
- Całość zalej bulionem warzywnym. Gotuj pod przykryciem przez 30-40 minut lub do momentu kiedy pietruszka będzie miękka.
- Dodaj śmietanę i zmiksuj zupę za pomocą ręcznego blendera do uzyskania gładkiego kremu. Dopraw według swoich upodobań solą i pieprzem.
- Pokrojoną w cienkie plasterki ciabattę stostuj na złocisty kolor. Następnie przetrzyj czosnkiem z każdej strony (jak na tarce). Przygotowane w ten sposób grzanki czosnkowe będą doskonałym dodatkiem do Twojej zupy.
Pamiętaj!
- Przed zmiksowaniem zupy upewnij się, że warzywa są dobrze ugotowane.
- Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu.
- Przypraw według swoich upodobań solą i pieprzem.