Zupa z pietruszki i kminku

Zupa z pietruszki i kminku, doskonale spełnia swoje zadanie w okresie zimowym. Ma ona bardzo intensywny smak, a w połączeniu z kminkiem jest również bardzo rozgrzewająca. Zupa jest banalnie prosta i szybka w wykonaniu, przekonaj się!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, blender.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki (4 porcje):

  • 950ml bulionu warzywnego
  • 550g obranej i pokrojonej pietruszki
  • 2 białe cebule, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 3 łyżeczki zmielonych ziaren kminku
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 łyżki śmietany
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz czarny

Dekoracja: Grzanki czosnkowe

  • 1 ciabatta lub inny biały chleb
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek razem z masłem i podsmaż w niej cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą. Następnie dodaj pokrojoną pietruszkę z kminkiem i podsmaż dokładnie. Przypraw solą oraz pieprzem.
  2. Całość zalej bulionem warzywnym. Gotuj pod przykryciem przez 30-40 minut lub do momentu kiedy pietruszka będzie miękka.
  3. Dodaj śmietanę i zmiksuj zupę za pomocą ręcznego blendera do uzyskania gładkiego kremu.  Dopraw według swoich upodobań solą i pieprzem.
  4. Pokrojoną w cienkie plasterki ciabattę stostuj na złocisty kolor. Następnie przetrzyj czosnkiem z każdej strony (jak na tarce). Przygotowane w ten sposób grzanki czosnkowe będą doskonałym dodatkiem do Twojej zupy.

Pamiętaj!

  • Przed zmiksowaniem zupy upewnij się, że warzywa są dobrze ugotowane.
  • Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu.
  • Przypraw według swoich upodobań solą i pieprzem.

Leave a Reply