Zupa marchewkowo dyniowa z kozim serem

Zupa marchewkowo dyniowa. Jesienną zupa z dwóch doskonale komponujących się warzyw. W połączeniu z kozim serem stanowi doskonały bukiet smakowy. Kluczem do sukcesu tej zupy jest bardzo dojrzała dynia. Warto jest dotrzeć do gospodarstwa, które zajmuje się uprawą warzyw. Wówczas będziesz mieć gwarancję wysokiej jakości produktów, co zaowocuje doskonałym smakiem zupy.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, blender ręczny.

Czas przygotowania: 65 minut

Składniki (6 porcji):

Zupa

  • 2 duże marchewki, obrane i pokrojone kostkę
  • 1 średniej wielkości dynia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 biała cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • Sól i pieprz czarny
  • Olej rzepakowy

Kozi ser

  • 6 łyżek sera koziego
  • 2 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego
  • Kilka listków świeżej kolendry
  • Sól morska i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Olej rzepakowy razem z masłem rozgrzej w garnku.
  2. Dodaj cebulę z czosnkiem i podsmaż, aż się zeszkli.
  3. Umieść w garnku resztę warzyw. Przypraw solą, pieprzem oraz kolendrą w proszku i kontynuuj smażenie na małym ogniu.
  4. Kiedy warzywa będą już dobrze podsmażone, dodaj bulion warzywny i gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Gotuj warzywa do momentu, aż będą miękkie. Następnie zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem, jeśli uznasz to za konieczne.
  6. Ser kozi wymieszaj ze szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem czarnym.
  7. Wlej gotową zupę do miseczki a na jej środku umieść kozi ser. Udekoruj liśćmi świeżej kolendry i podawaj niezwłocznie.

Pamiętaj!

  • Dobrze podsmaż warzywa, dzięki temu wydobędziesz ich smak.
  • Przed zmiksowaniem upewnij się, że warzywa są dobrze ugotowane.
  • Miksuj zupę do momentu uzyskania gładkiego kremu z warzyw o jednolitej konsystencji.

Leave a Reply