Zupa dyniowa z jabłkiem

Zupa dyniowa z jabłkiem jest ciekawym połączeniem dwóch delikatnych składników. Każdy smakosz zup doceni jej delikatny i wyjątkowy smak. Staraj się dobierać bardzo dojrzałe dynie i słodko winne jabłka (np. Gala). Ciekawym dodatkiem do tej zupy jest zmielony kminek, który dostarczy Ci jeszcze bardziej bogatych walorów smakowych.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, blender ręczny.

Czas przygotowania: 100 minut

Składniki (6 porcji):

  • 1 duża dynia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 3 czerwone jabłka, bez pestek pokrojone w drobną kostkę
  • 1 duża biała cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego kminku
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek z masłem w garnku i podsmaż w niej czosnek, cebulę i dynię.
  2. Kiedy warzywa będą już dobrze podsmażone dodaj jabłka, sól i pieprz. Następnie zalej całość bulionem warzywnym i gotuj przez 90 minut pod przykryciem (od momentu zagotowania).
  3. Zmiksuj zupę blenderem. Dodaj śmietanę i dopraw solą, pieprzem, kminkiem.
  4. Zupa dyniowa z jabłkiem podawaj z jabłkiem pokrojonym w drobną kostkę oraz tostowanym brązowym chlebem.

Pamiętaj!

  • Dobrze podsmaż dynie przed zalaniem bulionem.
  • Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu.

Leave a Reply