Zupa dyniowa z jabłkiem jest ciekawym połączeniem dwóch delikatnych składników. Każdy smakosz zup doceni jej delikatny i wyjątkowy smak. Staraj się dobierać bardzo dojrzałe dynie i słodko winne jabłka (np. Gala). Ciekawym dodatkiem do tej zupy jest zmielony kminek, który dostarczy Ci jeszcze bardziej bogatych walorów smakowych.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Garnek, blender ręczny.
Czas przygotowania:
100 minut
Składniki (6 porcji):
- 1 duża dynia, obrana i pokrojona w kostkę
- 3 czerwone jabłka, bez pestek pokrojone w drobną kostkę
- 1 duża biała cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka zmielonego kminku
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Rozgrzej oliwę z oliwek z masłem w garnku i podsmaż w niej czosnek, cebulę i dynię.
- Kiedy warzywa będą już dobrze podsmażone dodaj jabłka, sól i pieprz. Następnie zalej całość bulionem warzywnym i gotuj przez 90 minut pod przykryciem (od momentu zagotowania).
- Zmiksuj zupę blenderem. Dodaj śmietanę i dopraw solą, pieprzem, kminkiem.
- Zupa dyniowa z jabłkiem podawaj z jabłkiem pokrojonym w drobną kostkę oraz tostowanym brązowym chlebem.
Pamiętaj!
- Dobrze podsmaż dynie przed zalaniem bulionem.
- Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu.