Zupa brokułowa z serem pleśniowym

Zupa brokułowa z serem pleśniowym dla smakoszy. Odważnie łączy wyrazistość sera pleśniowego z delikatnym smakiem brokułów. Zupa ta zaspokoi nawet najbardziej wyszukane podniebienia. Szczególną uwagę zwróć na to, żeby nie rozgotować brokułów. Zupa nabierze właściwego efektu końcowego, gdy będzie bardzo dobrze zmiksowana.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, blender ręczny.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki (5 porcji):

  • 750g świeżych brokułów(bez korzenia), pokrojonych w równe kawałki
  • 1,3 litra bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty)
  • 150g sera pleśniowego (Lazur)
  • 100g śmietana
  • 40g masło
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 białe cebule, drobno pokrojone
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz czarny

Dekoracja:

  • 50g sera Lazur, pokrojonego w średniej wielkości kostkę
  • Śmietana

Sposób wykonania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek razem z masłem i podsmaż cebulę z czosnkiem.
  2. Następnie dodaj ziemniaki i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
  3. Dodaj brokuły, sól i pieprz. Smaż na małym ogniu przez kolejne 7 minut.
  4. Dodaj ser i zalej bulionem warzywnym oraz śmietaną. Gotuj zupę przez 20-30 minut lub do momentu kiedy brokuły będą miękkie.
  5. Bardzo dokładnie zmiksuj zupę za pomocą blendera, do momentu uzyskania gładkiego kremu z brokułów. Skosztuj zupę i dopraw solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  6. Zupę brokułową z serem pleśniowym podawaj udekorowaną śmietaną i małymi kostkami sera Lazur.

Pamiętaj!

  • Nie gotuj zupy dłużej niż to konieczne, w przeciwnym razie straci kolor.
  • Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu z brokułów.

Leave a Reply