Ziemniaki Hasselback z Czosnkiem i Rozmarynem

Ziemniaki Hasselback z czosnkiem i rozmarynem powinny przypaść Ci do gusty. Czosnek i rozmaryn świetnie do siebie pasują, a zapiekana z ziemniakiem tworzą wspaniałą kompozycję. Ziemniaki Hasselback, nazywane również „ziemniakami akordeon” są chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Jak bym ich nie nazwał to zasada pozostaje ta sama. Kroimy ziemniaka w cienkie plastry, lecz pozostawiamy ziemniaka połączonego na dole. Wyglądają niewiarygodnie ciekawie, ale zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej. Tak przyrządzone ziemniaki, oryginalnie wywodzą się ze Szwecji, ale obecnie jest masa wariacji. Można podawać jako przystawkę na przykład z ulubionym sosem, lub jako dodatek do dania głównego. Jeśli chcesz, aby miały aromatyczny maślany posmak to użyj masła zamiast oliwy z oliwek.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Naczynie żaroodporne, duża łyżka, ostry i długi nóż kuchenny, pędzelek silikonowy.

Czas przygotowania: 90 minut
Temperatura i czas wypieku: 190°C - 60 minut

Składniki (4 porcje):

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ponacinaj po szerokości w plastry o grubości ok 3-5mm, lecz nie docinając do końca. Jedna strona ziemniaka musi pozostać nienaruszona. Możesz kroić ziemniaki na łyżce.
  2. Między nacięcia ziemniaka włóż odrobinę startego czosnku (możesz posłużyć się tępym nożem). Dobrze oprósz solą, tak, aby część soli dostała się do środka.
  3. Nasmaruj naczynie żaroodporne masłem lub oliwą z oliwek i ułóż na niej ziemniaki.
  4. Pędzelkiem posmaruj ziemniaki rozpuszczonym masłem lub oliwą z oliwek.
  5. Włóż po 3 małe pnącza rozmarynu między nacięcia ziemniaka.
  6. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 190°C. Po 30 minutach plastry powinny zacząć się rozchodzić.
  7. Wyjmij z piekarnika i ponownie, każdego ziemniak, nasmaruj rozpuszczonym masłem lub oliwą z oliwek.
  8. Zapiekaj kolejne 30 minut w temperaturze 190°C.
  9. Po wyciągnięciu z piekarnika, ponownie posmaruj ziemniaki rozpuszczonym masłem lub oliwą z oliwek i zaserwuj w ulubionym zestawie.

Pamiętaj!

  • Nie docinaj ziemniaka do końca – plastry powinny pozostać połączone.
  • Wybieraj ziemniaki o podobnej wielkości.
  • Użyj dużej łyżki do krojenia ziemniaka – krój prosto w dół do momentu, kiedy nóż uderzy w krawędź łyżki i w tym momencie przestań kroić dalej.
  • Nie przepiecz ziemniaków, bo się wysuszą. Mają być chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
  • Serwuj zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Zastosowanie:

  • Można serwować jako przystawkę.
  • Doskonale nadaje się jako dodatek do dania głównego.

Leave a Reply