Wegańskie Ciasto Czekoladowe

Wegańskie Ciasto Czekoladowe. Tak jest to możliwe! Tylko proszę nie piszcie mi (weganie), że macie nie tolerancję na gluten. Mam nadzieję, że ciasto przypadnie Wam do gustu, zwłaszcza, że jest bardzo łatwe do wykonania. Czekam na wasze opinie.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Forma o średnicy 25cm, miska, garnek, trzepaczka kuchenna, spatula silikonowa, pergamin lub papier do pieczenia.

Czas przygotowania: 60 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C - 30 minut

Składniki (1 okrągła forma do tortownicy o średnicy 25cm):

Składniki na ciasto

  • 250 mąki pszennej typ 450
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 75g kakao
  • 300g brązowego cukru
  • 375g gorącej wody
  • 75g oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Polewa

  • 60ml wody
  • 1 łyżka masła sojowego
  • 50g brązowego cukru
  • 20g kakao
  • 150g ciemnej czekolady 70%

Sposób wykonania:

  1. Przygotowanie deseru zacznij od wyłożenia formy papierem do pieczenia lub pergaminem.
  2. Umieść w garnku cukier, wodę, olej rzepakowy oraz ocet jabłkowy. Podgrzewaj całą miksturę do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Resztę suchych składników umieść w misce i wymieszaj je ze sobą dokładnie. Następnie dodaj je do garnka i połącz wszystkie składniki do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
  4. Przenieś gotowe ciasto do wcześniej przygotowanej formy i umieść ją w rozgrzanym piekarniku do 170˚C na 30 minut.
  5. Wszystkie składniki na polewę umieść w misce i połącz je ze sobą, podgrzewając je w kąpieli wodnej.
  6. Gotową polewę rozprowadź równomiernie na wierzchu wcześniej wypieczonego ciasta. Upewnij się, że ciasto jak i polewa nie są zbyt ciepłe.
  7. Gotowe wegańskie ciasto czekoladowe odstaw na parę minut do wstępnego wystudzenia.

Pamiętaj!

  • Podgrzewaj mokre składniki na ciasto wraz z cukrem do jego całkowitego rozpuszczenia. Jeśli zbyt mocno pogrzejesz miksturę, przestudź ją przed dodaniem reszty składników.
  • Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
  • Polewę podgrzewaj w kąpieli wodnej do momentu, w którym uzyskasz miksturę o jednolitej konsystencji. Nie dłużej. W przeciwnym razie będzie zbyt lejąca.
  • Przed nałożeniem gotowej polewy, upewnij się, że ciasto nie jest zbyt gorące.
  • Jeśli nie masz masła sojowego, możesz użyć oleju kokosowego.

Leave a Reply