Tradycyjne tiramisu, inaczej mówiąc podnieś mnie na duchu. Ma charakteryzować lekki, orzeźwiający deser. Po dzień dzisiejszy trwają spory skąd dokładnie wywodzi się ten deser. Ugodowo zostało ustalone, że z Wenecji, ponieważ to właśnie tam zaczęto produkować ser mascarpone z którego powstaje tiramisu. Każdy region Włoch ma swoją własną wersje tego deseru. Tak samo jak, każda włoska mama wykonuje je na swój sposób i oczywiście, zdaniem każdego włoskiego mami synka, najlepiej. Ogólnie rzecz biorąc jest kilka rzeczy, które musisz wiedzieć o tiramisu. Nie daj sobie wcisnąć „kitu” przez tak zwanych „znawców” umieszczających przepisy na klasyczne tiramisu w kostce! Oczy mi krwawią od patrzenia na tego typu przepisy. Klasyczne tiramisu NIE zawiera alkoholu, zawierają żółtka jaj, NIE utrzymują kształtu, dlatego podawane są w różnego rodzaju szklanych naczyniach. Coś takiego jak kostka tiramisu nie istnieje w klasycznej odmianie. Jest to po prostu zmodyfikowany przepis, kolejna odmiana tego przepisu. Nie daj sobie wciskać głupot, jesteś PRO!
Mikser lub robot kuchenny, garnek, miska, trzepaczka kuchenna.
Składniki (6 porcji):
- 200ml śmietany
- 250g serka mascarpone
- 1½ łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
- 60g cukru
- 150g biszkopcików
- 300ml mocnej czarnej kawy
- Kakao do dekoracji
Sposób wykonania:
- Przy pomocy robota kuchennego lekko ubij śmietanę, tak aby miała luźną konsystencję. Odstaw do lodówki.
- Wymieszaj dokładnie ser mascarpone razem z ekstraktem waniliowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do lodówki.
- Zagotuj wodę w garnku.
- Umieść żółtka jaj w misce i dodaj cukier.
- Przenieść miskę nad garnek z delikatnie gotującą się wodą.
- Przy pomocy trzepaczki kuchennej napowietrz żółtka z cukrem. Mieszaj je do momentu uzyskania jasno żółtej piany o konsystencji ciasta biszkoptowego.
- Gotowe jajka z cukrem wymieszaj w robocie kuchennym z wcześniej przygotowanym serem mascarpone.
- Kiedy masa serowo-jajeczna będzie gotowa dodaj śmietanę i kontynuuj ubijanie do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.
- Namocz biszkopciki w zimnej kawie.
- Włóż do naczynia na przemian krem z biszkopcikami.
- Kiedy naczynie będzie już pełne wyrównaj wierzch i tuż przed podaniem posyp kakao.
Pamiętaj!
- Lekko ubij śmietanę, jeśli ubijesz ją na sztywno może się zważyć podczas dalszej obróbki.
- Nie mieszaj mascarpone dłużej niż jest to konieczne. Może stać się zbyt sztywne, podobnie jak w przypadku zbyt długiego ubijania śmietany.
- Jajka sparz wrzącą wodą przed rozbiciem.
- Żółtka z cukrem ucieraj na parze wodnej.
- Posyp kakao dopiero przed podaniem, w przeciwnym razie zacznie zbierać wilgoć i nie będzie to dobrze wyglądało.
- Przyjdzie czas, że pokaże Ci jak zrobić taką dekoracje z czekolady jak na zdjęciu 🙂 Na chwilę obecną zagłęb się w techniki temperowania czekolady.
Uwielbiam!
Cieszy mnie to bardzo 🙂