Tosty Francuskie z bekonem i syropem klonowym

Tosty Francuskie można nazwać śniadaniem dla leniwych, które zaspokoi każdego. Wielu osób podaje je na pieczywie tostowym, ale znacznie lepsze są na lekko słodkim chlebie brioche, tudzież chałce. Aby zrobić tosty francuskie nie potrzebujesz jakichkolwiek umiejętności kulinarnych, aby je wykonać. Wystarczy ruszyć dupę.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

patelnia, miska, taca do pieczenia, trzepaczka kuchenna, pierścień kucharski o średnicy 9cm

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (4 porcje):

  • 8 kromek z brioche lub innego białego pieczywa
  • 8 cienkich plastrów bekonu
  • 2 jajka
  • 75ml śmietany
  • 30ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 50ml syropu klonowego
  • olej rzepakowy

Sposób wykonania:

  1. W misce, za pomocą trzepaczki kuchennej, połącz ze sobą jajka, śmietanę, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier oraz cynamon
  2. Bekon ułóż na tacy do pieczenia i upiecz (możesz usmażyć). Ważne, żeby był chrupki
  3. Jeśli chcesz być PRO wytnij okręgi z brioche za pomocą pierścienia wielkości 9cm  Oczywiście nie musisz tego robić i możesz przejść od razu do punktu nr. 4
  4. Jeśli przeskoczyłeś punkt 3 to proszę nie chwal się skąd masz ten przepis
  5. Zamocz chleb na kilka sekund w miksturze, którą wykonałeś wcześniej. Odstaw na parę sekund na raszki, aby nadmiar płynu odciekł
  6. Rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym i usmaż tosty, po dwie minuty z każdej strony do uzyskania lekko brązowego koloru
  7. Ułóż na przemian po dwa tosty z bekonem i wykończ delikatnie syropem klonowym. Udekoruj, najlepiej świeżymi owocami.

Pamiętaj!

  • nie namaczaj chleba zbyt długo w miksturze jajecznej, ponieważ chleb się rozpadnie
  • możesz użyć dowolnego pieczywa, jednakże ja zalecam brioch, tudzież chałkę
  • bądź PRO!

Leave a Reply