Tort czekoladowy

Tort czekoladowy w różnych restauracjach cieszy się co raz większą popularnością. Jest podawany pod rożną postacią i należy do jednych z najbardziej rozchwytywanych deserów przez małe dzieci, jak i ich dużych opiekunów. Popularność tego deseru jest dla mnie nie jasna. Wygrywa on w sprzedaży z bardzo wyszukanymi deserami, które można znaleźć w menu. Może właśnie prostota torta czekoladowego jest jego kluczem do sukcesu…

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

robot kuchenny lub mikser, tortownica, miska

Czas przygotowania: 80 minut
Temperatura i czas wypieku: 170°C, 45-50 minut

Składniki:

Czekoladowy Spód:

  • 300g mąka typ 450
  • 300g cukier kryształ
  • 6 jajka
  • 3 czubate łyżki kakao

Czekoladowy Krem do Fudge Cake:

  • 250g  czekolada ciemna 75%
  • 250g  czekolada mleczna
  • 113g  masło
  • 125g  śmietana
  • 175g  cukier puder

Sposób wykonania:

  1. Na początku musisz przygotować biszkopt. Umieść jajka z cukrem w robocie kuchennym i dobrze je napowietrz.
  2. Następnie wymieszaj mąkę z kakao i przesiej ją.
  3. Przygotowaną w ten sposób mąkę połącz z ubitymi jajkami delikatnie mieszając (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej masy.
  4. Dokładnie wymieszaną masę przełóż do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 45-50 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmij ciasto, aby przestygło.
  6. Umieść masło oraz cukier puder w robocie kuchennym i dobrze napowietrz (jak na krem).
  7. Obydwie czekolady rozpuść i połącz ze śmietaną i odstaw do przestudzenia na pare minut.
  8. Połącz masę czekoladową z napowietrzonym masłem i mieszaj do uzyskania jednolitego kremu.
  9. Przestudzony spód na fudge cake przekrój na trzy równe kawałki (horyzontalnie) i przełóż je wcześniej przygotowanym kremem. Pamiętaj aby posmarować wierzch i boki równomiernie.

Pamiętaj!

  • Dobrze ubij jajka z cukrem.
  • Delikatnie i jak najkrócej mieszaj miksturę z mąką.
  • Zanim zaczniesz przekładać spód kremem, przestudź je.

Leave a Reply