Tort czekoladowy w różnych restauracjach cieszy się co raz większą popularnością. Jest podawany pod rożną postacią i należy do jednych z najbardziej rozchwytywanych deserów przez małe dzieci, jak i ich dużych opiekunów. Popularność tego deseru jest dla mnie nie jasna. Wygrywa on w sprzedaży z bardzo wyszukanymi deserami, które można znaleźć w menu. Może właśnie prostota torta czekoladowego jest jego kluczem do sukcesu…
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
robot kuchenny lub mikser, tortownica, miska
Czas przygotowania:
80 minut
Temperatura i czas wypieku: 170°C, 45-50 minut
Składniki:
Czekoladowy Spód:
- 300g mąka typ 450
- 300g cukier kryształ
- 6 jajka
- 3 czubate łyżki kakao
Czekoladowy Krem do Fudge Cake:
- 250g czekolada ciemna 75%
- 250g czekolada mleczna
- 113g masło
- 125g śmietana
- 175g cukier puder
Sposób wykonania:
- Na początku musisz przygotować biszkopt. Umieść jajka z cukrem w robocie kuchennym i dobrze je napowietrz.
- Następnie wymieszaj mąkę z kakao i przesiej ją.
- Przygotowaną w ten sposób mąkę połącz z ubitymi jajkami delikatnie mieszając (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej masy.
- Dokładnie wymieszaną masę przełóż do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 45-50 minut.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto, aby przestygło.
- Umieść masło oraz cukier puder w robocie kuchennym i dobrze napowietrz (jak na krem).
- Obydwie czekolady rozpuść i połącz ze śmietaną i odstaw do przestudzenia na pare minut.
- Połącz masę czekoladową z napowietrzonym masłem i mieszaj do uzyskania jednolitego kremu.
- Przestudzony spód na fudge cake przekrój na trzy równe kawałki (horyzontalnie) i przełóż je wcześniej przygotowanym kremem. Pamiętaj aby posmarować wierzch i boki równomiernie.
Pamiętaj!
- Dobrze ubij jajka z cukrem.
- Delikatnie i jak najkrócej mieszaj miksturę z mąką.
- Zanim zaczniesz przekładać spód kremem, przestudź je.