Tarta z budyniem kokosowym jest prawdziwym smakołykiem dal fanów kokosu. Deser ten cieszy się ogromnym powodzeniem wśród klientów restauracji, zwłaszcza w okresie letnim. Przeważnie podawany z sorbetem z mango. Ta tarta doskonale odzwierciedla delikatność zarówno kokosu, jak i budyniu. Przekonaj się sam!
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Robot kuchenny lub mikser, miska, garnek, malakser lub blender ręczny, trzepaczka kuchenna, folia spożywcza, foremki do tart, pergamin, ryż do wypieku.
Czas przygotowania:
60 minut
Temperatura i czas wypieku: 170°C, 15minut oraz 160°C, 25 minut
Składniki (4-6):
Składniki – Ciasto Kruche:
- 540g mąka typ 500
- 300g masło o temperaturze pokojowej
- 150g cukier puder
- 3 żółtka jaj
- Ryż do wypieku na sucho
Budyń Kokosowy:
- 400ml mleczko kokosowe
- 200ml śmietana
- 140g wiórki kokosowe
- 160g cukier kryształ
- 2 jajka
Sposób wykonania:
- Na początku musisz przygotować ciasto kruche, które będzie służyło za spody tart. Mąkę, cukier puder i masło wymieszaj delikatnie rękoma w dużej misce. Powinieneś uzyskać coś na wzór mokrego piasku z plaży.
- Następnie dodaj żółtka jaj i mieszaj w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Staraj się jednak mieszać jak najkrócej. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut żeby odpoczęło.
- Aby przygotować budyń, wlej mleczko koksowe do garnka wraz z cukrem oraz wiórkami kokosowymi i zagotuj. W czasie jak mleczko kokosowe nabiera temperatury, połącz jajka ze śmietaną tak, aby uzyskać gęsty płyn.
- Kiedy mleko kokosowe się zagotuje, powoli cienkim strumieniem wlej wcześniej przygotowane jajka ze śmietaną do gotującego się roztworu, nieustannie mieszając trzepaczką. Uzyskasz budyń o rzadkiej konsystencji, który ściągnie się podczas wypieku. Odstaw budyń na bok do ostygnięcia.
- Nasmaruj foremki do tarty masłem. Wyciągnij ciasto kruche z lodówki i cienko, równomiernie rozwałkuj.
- Następnie wytnij okręgi wielkości, będącej w stanie pokryć spód i ścianki Twoich foremek do tart. Wyłóż foremki ciastem.
- Następnie, umieść dwa razy większy od formy arkusz pergaminu i wypełni go suchym ryżem. Przygotowaną w ten sposób formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Po 15 minutach wyciągnij korpusy z pieca i ostrożnie zdejmij papier z ryżem i pozostaw do wystygnięcia.
- Wcześniej przygotowany budyń kokosowy wlej do przestudzonego korpusu tarty, do wysokości minimalnie niższej niż ścianka tarty. Wypiecz ponownie, tym razem w 160°C przez 25 minut. Dobrze wypieczoną tatrę poznasz po tym, że budyń się ściągnie. Gotowe tarty z budyniem kokosowym możesz odstawić do wystudzenia. Jednakże zalecałbym Ci wyciągnąć je delikatnie z foremek, kiedy będą jeszcze ciepłe.
- Wystudzone tarty możesz udekorować wiórkami kokosowymi i świeżymi malinami lub truskawkami, ale to już zostawiam Tobie.
Pamiętaj!
- Nie mieszaj ciasta kruchego dłużej niż to jest konieczne.
- Robiąc budyń, wlewaj jajka ze śmietaną wolnym i cienkim strumieniem nieustanie mieszając.
- Dobrze wypieczone tarty poznasz po tym, że budyń jest dobrze ściągnięty.