Tarta z budyniem kokosowym

Tarta z budyniem kokosowym jest prawdziwym smakołykiem dal fanów kokosu. Deser ten cieszy się ogromnym powodzeniem wśród klientów restauracji, zwłaszcza w okresie letnim. Przeważnie podawany z sorbetem z mango. Ta tarta doskonale odzwierciedla delikatność zarówno kokosu, jak i budyniu. Przekonaj się sam!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny lub mikser, miska, garnek, malakser lub blender ręczny, trzepaczka kuchenna, folia spożywcza, foremki do tart, pergamin, ryż do wypieku.

Czas przygotowania: 60 minut
Temperatura i czas wypieku: 170°C, 15minut oraz 160°C, 25 minut

Składniki (4-6):

Składniki – Ciasto Kruche:

  • 540g mąka typ 500
  • 300g masło o temperaturze pokojowej
  • 150g cukier puder
  • 3 żółtka jaj
  • Ryż do wypieku na sucho

Budyń Kokosowy:

  • 400ml mleczko kokosowe
  • 200ml śmietana
  • 140g wiórki kokosowe
  • 160g cukier kryształ
  • 2 jajka

Sposób wykonania:

  1. Na początku musisz przygotować ciasto kruche, które będzie służyło za spody tart. Mąkę, cukier puder i masło wymieszaj delikatnie rękoma w dużej misce. Powinieneś uzyskać coś na wzór mokrego piasku z plaży.
  2. Następnie dodaj żółtka jaj i mieszaj w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Staraj się jednak mieszać jak najkrócej. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki  na co najmniej 15 minut żeby odpoczęło.
  3. Aby przygotować budyń, wlej mleczko koksowe do garnka wraz z cukrem oraz wiórkami kokosowymi i zagotuj. W czasie jak mleczko kokosowe nabiera temperatury, połącz jajka ze śmietaną tak, aby uzyskać gęsty płyn.
  4. Kiedy mleko kokosowe się zagotuje, powoli cienkim strumieniem wlej wcześniej przygotowane jajka ze śmietaną do gotującego się roztworu, nieustannie mieszając trzepaczką. Uzyskasz budyń o rzadkiej konsystencji, który ściągnie się podczas wypieku. Odstaw budyń na bok do ostygnięcia.
  5. Nasmaruj foremki do tarty masłem. Wyciągnij ciasto kruche z lodówki i cienko, równomiernie rozwałkuj.
  6. Następnie wytnij okręgi wielkości, będącej w stanie pokryć spód i ścianki Twoich foremek do tart. Wyłóż  foremki ciastem.
  7. Następnie, umieść dwa razy większy od formy arkusz pergaminu i wypełni go suchym ryżem. Przygotowaną w ten sposób formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Po 15 minutach wyciągnij korpusy z pieca i ostrożnie zdejmij papier z ryżem i pozostaw do wystygnięcia.
  8. Wcześniej przygotowany budyń kokosowy wlej do przestudzonego korpusu tarty, do wysokości minimalnie niższej niż ścianka tarty. Wypiecz ponownie, tym razem w 160°C przez 25 minut. Dobrze wypieczoną tatrę poznasz po tym, że budyń się ściągnie. Gotowe tarty z budyniem kokosowym możesz odstawić do wystudzenia. Jednakże zalecałbym Ci wyciągnąć je delikatnie z foremek, kiedy będą jeszcze ciepłe.
  9. Wystudzone tarty możesz udekorować wiórkami kokosowymi i świeżymi malinami lub truskawkami, ale to już zostawiam Tobie.

Pamiętaj!

  • Nie mieszaj ciasta kruchego dłużej niż to jest konieczne.
  • Robiąc budyń, wlewaj jajka ze śmietaną wolnym i cienkim strumieniem nieustanie mieszając.
  • Dobrze wypieczone tarty poznasz po tym, że budyń jest dobrze ściągnięty.

Leave a Reply