Stek z tuńczyka z masłem pomidorowym

Przygotowując to danie wyciągnij steki z tuńczyka z lodówki, na co najmniej 30 minut przed smażeniem, aby miały temperaturę pokojową. Najlepszą, moim zdaniem, temperaturą, do której powinno się smażyć tuńczyka jest 55°C – 57°C (pól krwisty). Otrzymasz wtedy najlepsze walory smakowe ryby. Jeśli wysmażysz stek z tuńczyka będzie on smakował tak samo jak tuńczyk z puszki a to mija się z celem. Zaufaj mi.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Pergamin, malakser, patelnia, tacka do pieczenia.

Czas przygotowania: 50 minut
Temperatura i czas wypieku: 160°C

Składniki (4 porcje):

Stek z Tuńczyka

  • 4 steki z tuńczyka o grubości ok 4 cm o temperaturze pokojowej
  • 3 duże, owalne słodkie ziemniaki, umyte i pokrojone w kliny
  • 3 czerwone cebule, obrane i pokrojone w kliny
  • 2 gałązki świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • Sól i pieprz czarny
  • Oliwa z oliwek

Masło Pomidorowe:

  • 90g suszonych pomidorów w oleju
  • 125g masło
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób wykonania:

  1. Na początku przygotuj masło pomidorowe, (musisz to zrobić, co najmniej na 3 godziny przed podaniem ryby). Wszystkie składniki na masło umieść w malakserze i zmiksuj je na jednolitą masę. Następnie zawiń w pergamin kształtując rulon i odstaw do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  2. Kliny ze słodkiego ziemniaka i czerwonej cebuli wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek, tymiankiem oraz dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane warzywa umieść w piekarniku rozgrzanym do 160°C na około 25 minut.
  3. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wysmaruj tuńczyka oliwą z oliwek i przypraw solą i pieprzem z obu stron. Smaż tuńczyka po 2 minuty z każdej strony. Powinien być pół-krwisty, powyżej tego czasu będzie on już za mocno wysmażony i straci walory smakowe.
  4. Rozdziel wszystko na cztery równe porcje tworząc unikalną kompozycje na talerzu.

 

Pamiętaj!

  • Masło pomidorowe musisz przygotować minimum 3 godziny przed podaniem.
  • Błagam Cię, rybę serwuj pół krwistą. Nie marnuj tak wspaniałej ryby.

 

Leave a Reply