Spaghetti Bolognese

Już czas najwyższy nauczyć się robić spaghetti bolognese i przestać szargać reputację temu wspaniałemu daniu. Daj sobie czas za pierwszym razem jak przygotowywał. Wykonaj je krok po kroku według wskazówek, które znajdziesz w przepisie i rozkoszuj się prawdziwym smakiem spaghetti bolognese.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Garnek, durszlak, rondelek.

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (4 porcje):

  • 300g makaronu spaghetti
  • 150g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średnia marchew, drobno starta
  • ½ łodygi selera naciowego, drobno pokrojona
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
  • 3 łodygi oregano, drobno posiekane
  • 2 łodygi bazylii, drobno posiekane
  • 60g przecieru pomidorowego
  • 225g słodkich pomidorów (tak mogą być z puszki)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalne, w zależności od jakości pomidorów)
  • 100ml pół wytrawnego czerwonego wina
  • 125ml bulionu wołowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej w garnku olej rzepakowy i podsmaż cebulę razem z czosnkiem.
  2. Dodaj do cebuli marchew i seler, kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
  3. Jak warzywa będą już gotowe dodaj przecier pomidorowy i ewentualnie cukier. Smaż tak przez kolejne 3 minuty.
  4. Dodaj mięso mielone razem z ziołami, przypraw solą i pieprzem i smaż je przez kolejne 5 minut.
  5. Wlej wino do garnka i gotuj aż zredukujesz jego objętość o połowę. Następnie dodaj bulion wołowy i po raz kolejny zredukuj o połowę.
  6. Dodaj pomidory i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce.
  7. Zagotuj w rondelku wodę z solą i ugotuj w niej makaron. Pamiętaj aby makaron ugotować al dente.
  8. Nałóż makaron na talerze i polej sosem. Danie wykończ drobno startym parmezanem. Do dekoracji możesz użyć kilka listków świeżej bazylii.

Pamiętaj!

  • Makaron gotujemy al dente.
  • Zamiast spaghetti możesz użyć innego makaronu.
  • Daj sobie czas i wykonaj ten sos krok po kroku.
  • Pod żadnym pozorem nie płucz makaronu wodą.

Zastosowanie:

  • Sos Bolognese możesz wykorzystać do lasagne.

2 komentarzy do przepisu “Spaghetti Bolognese

    1. Chipsy z sera parmeńskiego. Bardzo łatwo możesz je przygotować. Na blaszce wyłożonej pergaminem umieść drobno stary ser parmeński (wszędzie taka sama grubość/ilość sera) i wsadź do piekarnika do momentu aż ser zarumieni się na mocno złocisty kolor. Wystudź i gotowe.

Leave a Reply