Sos tatarski

Sos tatarski jest wspaniałym dodatkiem, sosem używanym głównie do ryb. Zwłaszcza w okresie letnim. Sos tatarski jest sosem bazujący na majonezie, dzięki temu możesz go bardzo szybko i sprawnie przygotować. Przy czym nie musisz posiadać jakiś wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Można spotkać bardzo wiele różnych wariantów tego sosu, które zależą od regionu lub przeznaczenia przygotowywanego sosu.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Miska, trzepaczka kuchenna.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (4 porcje):

  • 200g majonezu
  • 3 łyżki drobno posiekanych kaparów
  • 3 łyżki drobno posiekanych korniszonów
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. W małej misce wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej majonez, kapary, korniszony. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Przenieść gotowy sos tatarski do hermetycznego pojemnika i przechowuj w lodówce do 3 dni.

Pamiętaj!

  • Kapary i korniszony kroimy a nie miksujemy w malakserze! Tym bardziej razem z majonezem.
  • Używaj majonezu wysokiej jakości, najlepiej przygotowanego przez siebie.

Zastosowanie:

  • Ryby.
  • Jajka.

Leave a Reply