Sos tatarski jest wspaniałym dodatkiem, sosem używanym głównie do ryb. Zwłaszcza w okresie letnim. Sos tatarski jest sosem bazujący na majonezie, dzięki temu możesz go bardzo szybko i sprawnie przygotować. Przy czym nie musisz posiadać jakiś wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Można spotkać bardzo wiele różnych wariantów tego sosu, które zależą od regionu lub przeznaczenia przygotowywanego sosu.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Miska, trzepaczka kuchenna.
Czas przygotowania:
15 minut
Składniki (4 porcje):
- 200g majonezu
- 3 łyżki drobno posiekanych kaparów
- 3 łyżki drobno posiekanych korniszonów
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- W małej misce wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej majonez, kapary, korniszony. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przenieść gotowy sos tatarski do hermetycznego pojemnika i przechowuj w lodówce do 3 dni.
Pamiętaj!
- Kapary i korniszony kroimy a nie miksujemy w malakserze! Tym bardziej razem z majonezem.
- Używaj majonezu wysokiej jakości, najlepiej przygotowanego przez siebie.
Zastosowanie:
- Ryby.
- Jajka.