Sos pomidorowy z pieczoną papryką

Sos pomidorowy z pieczoną papryką to sos, który jest nadzwyczajnie uniwersalny i ma bardzo szerokie zastosowanie w mojej kuchni. Doskonale nadaje się do potraw z makaronem, owocami morza, jak i do drobiu. Tak jak ja, zakochasz się w jego smaku.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Blender ręczny, drobne sitko, garnek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza.

Czas przygotowania: 60 minut
Temperatura i czas wypieku: 185˚C - 30 minut

Składniki (700 ml):

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chilli, bez nasion i drobno posiekana
  • 2 duże czerwone papryki
  • 400g słodkich pomidorów w puszce.
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 185˚C.
  2. Umieść na blaszce do pieczenia czerwoną paprykę i wsadź do piekarnika na 30 minut.
  3. Niezwłocznie po wyciągnięciu z pieca, zawiń paprykę folią spożywczą i odstaw.
  4. W między czasie w garnku rozgrzej olej rzepakowy i usmaż w nim cebulę z czosnkiem.
  5. Dodaj papryczkę chilli, i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Zalej całość pomidorami z puszki i na średnim ogniu doprowadź do zagotowania.
  7. Obierz paprykę czerwoną ze skórki oraz usuń nasiona.
  8. Pokrój paprykę i dodaj ją do garnka. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
  9. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całą zawartość garnka do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Jeśli uznasz to za konieczne dopraw solą i pieprzem.
  10. Przecedź sos przez drobne sitko. Gotowe.

Pamiętaj!

  • Niezwłocznie po wyciągnięciu papryki z piekarnika, zawiń folią spożywczą. Jeśli będziesz miał trudności, przenieś paprykę na chłodniejsze naczynie.
  • Upewnij się, że cebula będzie dobrze usmażona, a NIE spalona. Będzie to miało wpływ na walory smakowe.
  • Zmiksuj całość bardzo dokładnie.
  • Tak musisz przecedzić sos przez drobne sitko. W końcu jesteś PRO 😉

Zastosowanie:

  • Doskonały sos do makaronów.
  • Świetnie nadaje się do drobiu.
  • Bardzo dobrze komponuje się z rybami i owocami morza.

Leave a Reply