Sos pomidorowy z pieczoną papryką to sos, który jest nadzwyczajnie uniwersalny i ma bardzo szerokie zastosowanie w mojej kuchni. Doskonale nadaje się do potraw z makaronem, owocami morza, jak i do drobiu. Tak jak ja, zakochasz się w jego smaku.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Blender ręczny, drobne sitko, garnek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza.
Czas przygotowania:
60 minut
Temperatura i czas wypieku: 185˚C - 30 minut
Składniki (700 ml):
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chilli, bez nasion i drobno posiekana
- 2 duże czerwone papryki
- 400g słodkich pomidorów w puszce.
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 185˚C.
- Umieść na blaszce do pieczenia czerwoną paprykę i wsadź do piekarnika na 30 minut.
- Niezwłocznie po wyciągnięciu z pieca, zawiń paprykę folią spożywczą i odstaw.
- W między czasie w garnku rozgrzej olej rzepakowy i usmaż w nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj papryczkę chilli, i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
- Zalej całość pomidorami z puszki i na średnim ogniu doprowadź do zagotowania.
- Obierz paprykę czerwoną ze skórki oraz usuń nasiona.
- Pokrój paprykę i dodaj ją do garnka. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całą zawartość garnka do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Jeśli uznasz to za konieczne dopraw solą i pieprzem.
- Przecedź sos przez drobne sitko. Gotowe.
Pamiętaj!
- Niezwłocznie po wyciągnięciu papryki z piekarnika, zawiń folią spożywczą. Jeśli będziesz miał trudności, przenieś paprykę na chłodniejsze naczynie.
- Upewnij się, że cebula będzie dobrze usmażona, a NIE spalona. Będzie to miało wpływ na walory smakowe.
- Zmiksuj całość bardzo dokładnie.
- Tak musisz przecedzić sos przez drobne sitko. W końcu jesteś PRO 😉
Zastosowanie:
- Doskonały sos do makaronów.
- Świetnie nadaje się do drobiu.
- Bardzo dobrze komponuje się z rybami i owocami morza.