Sos maślany Beurre Blanc jest delikatną kompozycja szalotek, masła, wytrawnego białego wina oraz odpowiedniej ilości soku z cytryny. Zapewniam Cię, że mój przepis jest śmiesznie łatwy do wykonania. Sos beurre blanc stosuje się do ryb i owoców morza oraz dań wegetariańskich. Różne warianty tego sosu można również używać do drobiu.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Mały garnek, trzepaczka kuchenna, sitko, miska.
Czas przygotowania:
15 minut
Składniki:
- 225ml białego wina wytrawnego
- 180g masła, o temperaturze pokojowej pokrojonego w średnie kostki
- 1 szalotka, pokrojona w bardzo drobną kostkę
- Sok z dużej cytryny (40ml)
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Wlej białe wino do małego garnka, dodaj szalotkę i na małym ogniu zredukuj do konsystencji syropu (czyli zredukuj o jakieś 3/4 objętości wina), a następnie odstaw.
- Kiedy zredukowane wino przestygnie (nie może przekroczyć temperatury 56°C po dotknięciu będzie ciepłe, ale nie gorące) dodaj kostkę masła i nieustanie mieszaj za pomocą trzepaczki, kiedy masło już prawie się rozpuści w sosie dodaj następną kostkę. Czynność powtarzaj, aż do zużycia całego masła.
- Podczas łączenia masła z zredukowanym winem, może się zdarzyć że będziesz musiał przenieś garnek na chwilkę nad palnik, żeby podgrzać całość, pamiętając jednak by nie przekroczyć temperatury 56°C.
- Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem białym. Gotowy sos odstaw w ciepłe miejsce.
Pamiętaj!
- Pamiętaj o utrzymania właściwej temperatury 56°C.
- Masło musi mieć temperaturę pokojową.
- Nie spiesz się, wykonaj sos krok po kroku.
Zastosowanie:
- Doskonale komponuje się z owocami morza i rybami.
- Warzywa takie jak szparagi czy fasolka.
- Różne wersje tego sosu z powodzeniem można stosować do drobiu.