Sos maślany Beurre Blanc

Sos maślany Beurre Blanc jest delikatną kompozycja szalotek, masła, wytrawnego białego wina oraz odpowiedniej ilości soku z cytryny. Zapewniam Cię, że mój przepis jest śmiesznie łatwy do wykonania. Sos beurre blanc stosuje się do ryb i owoców morza oraz dań wegetariańskich. Różne warianty tego sosu można również używać do drobiu.

 

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Mały garnek, trzepaczka kuchenna, sitko, miska.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 225ml białego wina wytrawnego
  • 180g masła, o temperaturze pokojowej pokrojonego w średnie kostki
  • 1 szalotka, pokrojona w bardzo drobną kostkę
  • Sok z dużej cytryny (40ml)
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Wlej białe wino do małego garnka, dodaj szalotkę i na małym ogniu zredukuj do konsystencji syropu (czyli zredukuj o jakieś 3/4 objętości wina), a następnie odstaw.
  2. Kiedy zredukowane wino przestygnie (nie może przekroczyć temperatury 56°C po dotknięciu będzie ciepłe, ale nie gorące) dodaj kostkę masła i nieustanie mieszaj za pomocą trzepaczki, kiedy masło już prawie się rozpuści w sosie dodaj następną kostkę. Czynność powtarzaj, aż do zużycia całego masła.
  3. Podczas łączenia masła z zredukowanym winem, może się zdarzyć że będziesz musiał przenieś garnek na chwilkę nad palnik, żeby podgrzać całość, pamiętając jednak by nie przekroczyć temperatury 56°C.
  4. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem białym. Gotowy sos odstaw w ciepłe miejsce.

Pamiętaj!

  • Pamiętaj o utrzymania właściwej temperatury 56°C.
  • Masło musi mieć temperaturę pokojową.
  • Nie spiesz się, wykonaj sos krok po kroku.

Zastosowanie:

  • Doskonale komponuje się z owocami morza i rybami.
  • Warzywa takie jak szparagi czy fasolka.
  • Różne wersje tego sosu z powodzeniem można stosować do drobiu.

Leave a Reply