Sos Chimichurri to klasyczny południowoamerykański sos ziołowy, który cieszy się coraz większą popularnością w polskich restauracjach oraz domach, zwłaszcza podczas grillowania . Ten ziołowo-czosnkowy, lekko pikantny, zielony sos doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju grillowanych mięs i ryb. Możesz także użyć sosu chimichurri jako sosu do wszelkiego rodzaju sałatek lub pieczonych warzyw okopowych. Pełnia sezonu jest przed nami! Spróbuj i daj nam znać, co myślisz!
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Duża miska, drewniana łyżka, folia spożywcza.
Składniki (8 porcji):
- 1 szalotka bananowa, drobno posiekana
- 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- ½ wiązki kolendry, drobno posiekane
- ½ wiązki płaskiej pietruszki, drobno posiekanej
- 2 łyżki drobno posiekanego oregano
- 125 ml czerwonego octu winnego
- 200 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
- Umieść wszystkie składniki w dużej misce i delikatnie wymieszaj je drewnianą łyżką.
- Zawiń miskę z sosem chimichurri folią spożywczą i odstaw na co najmniej 10 minut przed użyciem.
- Smacznego!
Pamiętaj!
- Nie musisz niczego pamiętać! Tego nie da się spartolić!
Zastosowanie:
- Grillowane mięsa.
- Marynata do mięsa, zwłaszcza wołowego.
- Ryby i owoce morza.
- Sos Chimichurri również doskonale nadaje się jako dressing do sałatek.