Sos Chimichurri

Sos Chimichurri to klasyczny południowoamerykański sos ziołowy, który cieszy się coraz większą popularnością w polskich restauracjach oraz domach, zwłaszcza podczas grillowania . Ten ziołowo-czosnkowy, lekko pikantny, zielony sos doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju grillowanych mięs i ryb. Możesz także użyć sosu chimichurri jako sosu do wszelkiego rodzaju sałatek lub pieczonych warzyw okopowych. Pełnia sezonu jest przed nami! Spróbuj i daj nam znać, co myślisz!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Duża miska, drewniana łyżka, folia spożywcza.

Składniki (8 porcji):

  • 1 szalotka bananowa, drobno posiekana
  • 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • ½ wiązki kolendry, drobno posiekane
  • ½ wiązki płaskiej pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki drobno posiekanego oregano
  • 125 ml czerwonego octu winnego
  • 200 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

  1. Umieść wszystkie składniki w dużej misce i delikatnie wymieszaj je drewnianą łyżką.
  2. Zawiń miskę z sosem chimichurri folią spożywczą i odstaw na co najmniej 10 minut przed użyciem.
  3. Smacznego!

Pamiętaj!

  • Nie musisz niczego pamiętać! Tego nie da się spartolić!

Zastosowanie:

  • Grillowane mięsa.
  • Marynata do mięsa, zwłaszcza wołowego.
  • Ryby i owoce morza.
  • Sos Chimichurri również doskonale nadaje się jako dressing do sałatek.

Leave a Reply