Sos BBQ

Bez względu na to, co robisz, chcesz mieć świetny sos do grillowania, aby przykryć żebra lub skrzydełka kurczaka. Najlepszy sos do grilla musi być gęsty i lepki, tak aby trzymały się mięsa. Podczas gdy większość tych sosów jest na bazie pomidorów, istnieje duża ich różnorodność.

Pamiętaj, że jakikolwiek sos zawierający cukier spali się w temperaturze powyżej 75˚C. Jeśli gotujesz w temperaturach powyżej, ugotuj mięso przed nałożeniem sosu. To zapobiegnie spalaniu.

Sezon grillowy w Polsce jest tuż za rogiem, więc przestań marnować czas i zrób najlepszy sos BBQ do grillowania.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Duży rondel, drewniana łyżka.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki (Duży rondel, duża drewniana łyżka.):

  • 200g keczup
  • 150g brązowy cukier
  • 100g sok jabłkowy, nie słodzony
  • 5 łyżek sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • Pieprz czarny
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Umieść wszystkie składniki sosu BBQ w dużym rondlu i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia.
  2. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut lub do momentu kiedy BBQ sos będzie lepki i pokryje grzbiet drewnianej łyżki.
  3. Po ugotowaniu, pozwól aby BBQ sos ostygnął przed użyciem do temperatury pokojowej, przez około 30 minut. Jeśli przygotowujesz sos BBQ z wyprzedzeniem, umieść go w hermetycznym pojemniku i wstaw do lodówki na okres do jednego tygodnia.

Pamiętaj!

  • Gotuj BBQ sos aż będzie lepki i pokryje grzbiet drewnianej łyżki. W przeciwnym razie nie pokryje dobrze mięsa.
  • Gotowy sos przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce nie dłużej niż tydzień.
  • Pamiętaj, że jakikolwiek sos zawierający cukier spali się w temperaturze powyżej 75˚C. Jeśli gotujesz w temperaturach powyżej, ugotuj mięso przed nałożeniem sosu. To zapobiegnie spalaniu.

Zastosowanie:

  • Mięsko wieprzowe takie jak żeberka, karkówka lub podbrzusze.
  • Żeberka wołowe.
  • Drób, zwłaszcza kurczak.

Leave a Reply