Bez względu na to, co robisz, chcesz mieć świetny sos do grillowania, aby przykryć żebra lub skrzydełka kurczaka. Najlepszy sos do grilla musi być gęsty i lepki, tak aby trzymały się mięsa. Podczas gdy większość tych sosów jest na bazie pomidorów, istnieje duża ich różnorodność.
Pamiętaj, że jakikolwiek sos zawierający cukier spali się w temperaturze powyżej 75˚C. Jeśli gotujesz w temperaturach powyżej, ugotuj mięso przed nałożeniem sosu. To zapobiegnie spalaniu.
Sezon grillowy w Polsce jest tuż za rogiem, więc przestań marnować czas i zrób najlepszy sos BBQ do grillowania.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Duży rondel, drewniana łyżka.
Czas przygotowania:
35 minut
Składniki (Duży rondel, duża drewniana łyżka.):
- 200g keczup
- 150g brązowy cukier
- 100g sok jabłkowy, nie słodzony
- 5 łyżek sosu Worcestershire
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki musztardy dijon
- Pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- Umieść wszystkie składniki sosu BBQ w dużym rondlu i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut lub do momentu kiedy BBQ sos będzie lepki i pokryje grzbiet drewnianej łyżki.
- Po ugotowaniu, pozwól aby BBQ sos ostygnął przed użyciem do temperatury pokojowej, przez około 30 minut. Jeśli przygotowujesz sos BBQ z wyprzedzeniem, umieść go w hermetycznym pojemniku i wstaw do lodówki na okres do jednego tygodnia.
Pamiętaj!
- Gotuj BBQ sos aż będzie lepki i pokryje grzbiet drewnianej łyżki. W przeciwnym razie nie pokryje dobrze mięsa.
- Gotowy sos przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce nie dłużej niż tydzień.
- Pamiętaj, że jakikolwiek sos zawierający cukier spali się w temperaturze powyżej 75˚C. Jeśli gotujesz w temperaturach powyżej, ugotuj mięso przed nałożeniem sosu. To zapobiegnie spalaniu.
Zastosowanie:
- Mięsko wieprzowe takie jak żeberka, karkówka lub podbrzusze.
- Żeberka wołowe.
- Drób, zwłaszcza kurczak.