Smażony okoń morski z kremem z żółtej papryki to ciekawe danie ze względu na kolorystykę i bardzo lekką kompozycję smakową. Mam cichą nadzieje ze ziemniaki truflowe są w Polsce ogólnie dostępne i będziesz w stanie uraczyć tym daniem siebie oraz swoich znajomych. Szczególną uwagę poświęć na krem z żółtej papryki. Jest to bardzo delikatny sos, który łatwo może utracić smak po przez zbyt wielka ilość soli. Staraj się przygotowywać go na małym ogniu.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
garnek, sitko, malakser, patelnia, głęboka blaszka do pieczenia
Czas przygotowania:
40 minut
Temperatura i czas wypieku: 170°C 25 minut-czas pieczenia warzyw (fondant)
Składniki (4):
Ryba
- 4 filety okonia morskiego
- 12 małych ziemniaków truflowych, dobrze umytych i przekrojonych na pół
- 4 duże marchewki, obrane oraz pokrojone na trzy kawałki każda
- 450g masła
- sól i pieprz czarny
- oliwa z oliwek
Krem z żółtej papryki:
- 2 żółte papryki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 1 szalotka, pokrojona w drobną kostkę
- 50g śmietany
- 30g masła
- 20g woda
- sól
Sposób wykonania:
- Zacznij od kremu z żółtej papryki. W garnku na maśle podsmaż cebulę wraz z papryką do momentu, aż się zeszklą. Następnie dodaj szczyptę soli oraz wodę i kontynuuj gotowanie, aż papryka z cebulą będzie miękka. Za pomocą blendera lub malaksera, całość zmiksuj na jednolitą masę o kremowej konsystencji i przetrzyj przez drobne sitko. Do przetartego kremu dodaj śmietanę i gotuj na małym ogniu przez ok 4 minuty. Gotowy krem z żółtej papryki odstaw w ciepłe miejsce.
- Przygotowane ziemniaki oraz marchew umieść w małej, głębokiej blaszce i zalej je rozpuszczonym, jeszcze gorącym, masłem i umieść w piekarniku rozgrzanym do 170°C na ok 25 minut. Dzięki temu powstanie z warzyw tak zwany fondant. Po wstępnym przestudzeniu oddziel fondant od masła, tuż przed podaniem podgrzej przecedzony fondant w piekarniku.
- Nasmaruj filety okonia morskiego oliwą z oliwek i przypraw je solą i pieprzem czarnym. Rozgrzej patelnie i ułóż filety skórą do dołu, delikatnie je dociskając do patelni w początkowej fazie smażenia. Smaż rybę po 3 minuty z każdej strony.
- Podziel wszystko na cztery równe porcje tworząc unikalną kompozycje na talerzu
Pamiętaj!
- zacznij smażenie okonia morskiego skórą do dołu uzyskasz wtedy równo zarumienioną chrupiącą skórkę
- masło wykorzystane do warzyw (fondant) może być wykorzystane powtórnie