Smażony okoń morski z kremem z żółtej papryki

Smażony okoń morski z kremem z żółtej papryki to ciekawe danie ze względu na kolorystykę i bardzo lekką kompozycję smakową. Mam cichą nadzieje ze ziemniaki truflowe są w Polsce ogólnie dostępne i będziesz w stanie uraczyć tym daniem siebie oraz swoich znajomych. Szczególną uwagę poświęć na krem z żółtej papryki. Jest to bardzo delikatny sos, który łatwo może utracić smak po przez zbyt wielka ilość soli. Staraj się przygotowywać go na małym ogniu.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

garnek, sitko, malakser, patelnia, głęboka blaszka do pieczenia

Czas przygotowania: 40 minut
Temperatura i czas wypieku: 170°C 25 minut-czas pieczenia warzyw (fondant)

Składniki (4):

Ryba

  • 4 filety okonia morskiego
  • 12 małych ziemniaków truflowych, dobrze umytych i przekrojonych na pół
  • 4 duże marchewki, obrane oraz pokrojone na trzy kawałki każda
  • 450g masła
  • sól i pieprz czarny
  • oliwa z oliwek

Krem z żółtej papryki:

  • 2 żółte papryki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 1 szalotka, pokrojona w drobną kostkę
  • 50g śmietany
  • 30g masła
  • 20g woda
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od kremu z żółtej papryki. W garnku na maśle podsmaż cebulę wraz z papryką do momentu, aż się zeszklą. Następnie dodaj szczyptę soli oraz wodę i kontynuuj gotowanie, aż papryka z cebulą będzie miękka. Za pomocą blendera lub malaksera, całość zmiksuj na jednolitą masę o kremowej konsystencji i przetrzyj przez drobne sitko. Do przetartego kremu dodaj śmietanę i gotuj na małym ogniu przez ok 4 minuty. Gotowy krem z żółtej papryki odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Przygotowane ziemniaki oraz marchew umieść w małej, głębokiej blaszce i zalej je rozpuszczonym, jeszcze gorącym, masłem i umieść w piekarniku rozgrzanym do 170°C na ok 25 minut. Dzięki temu powstanie z warzyw tak zwany fondant. Po wstępnym przestudzeniu oddziel fondant od masła, tuż przed podaniem podgrzej przecedzony fondant w piekarniku.
  3. Nasmaruj filety okonia morskiego oliwą z oliwek i przypraw je solą i pieprzem czarnym. Rozgrzej patelnie i ułóż filety skórą do dołu, delikatnie je dociskając do patelni w początkowej fazie smażenia. Smaż rybę po 3 minuty z każdej strony.
  4. Podziel wszystko na cztery równe porcje tworząc unikalną kompozycje na talerzu

Pamiętaj!

  • zacznij smażenie okonia morskiego skórą do dołu uzyskasz wtedy równo zarumienioną chrupiącą skórkę
  • masło wykorzystane do warzyw (fondant) może być wykorzystane powtórnie

 

Leave a Reply