Smażony kurczak z puree ziemniaczanym z dodatkiem sera pleśniowego

Smażony kurczak z puree ziemniaczanym z dodatkiem sera pleśniowego to idealne danie restauracyjne, przeniesione do Twojej domowej kuchni! Intensywne, dobrze zbalansowane smaki, które współgrają ze sobą biją w kubki smakowe i pobudzają zmysły, zwłaszcza miłośników serów.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Duży garnek, rondel, duża patelnia, drobne sito, tacka do pieczenia, durszlak, ugniatacz do ziemniaków.

Czas przygotowania: 55 minut
Temperatura i czas wypieku: 160°C - 35

Składniki (4 porcje):

Sos z czerwonego winna

  • 200g szalotki, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, zmielony
  • 450 ml czerwonego wina
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Garnirunek

  • 12 brokuł tenderstem , oczyszczonych i umytych
  • 8 plasterków chrupiącego wędzonego boczku
  • 400g grzybów, przycięte i pokrojone w plastry
  • 80g sera pleśniowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Aby przygotować sos z czerwonego wina, podsmaż szalotki w rondlu z olejem rzepakowym na dużym ogniu przez około 3 minuty, lub do momentu aż się lekko zrumieni. Dodaj zmielony czosnek, świeżo zmielony czarny pieprz i kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu się szalotki.
  2. Dodaj ocet balsamiczny i gotuj do całkowitego odparowania. Następnie wlej czerwone wino i gotuj, aż zmniejszy objętość o dwie trzecie. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż ponownie objętość zmniejszy się o dwie trzecie. Dodaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Przecedź sos z czerwonego wina przez cienkie sito i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  4. Umieść patelnię na dużym ogniu i rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Następnie obsmaż kurczaka na patelni. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru. Przenieś kurczaka na tackę do pieczenia i włóż do piekarnika na około 25 minut.
  5. Rozgrzej olej rzepakowy na średnim ogniu na patelni. Dodaj grzyby i smaż je, często mieszając przez około 5 minut lub do momentu, aż zaczną uwalniać swoje soki i zaczną brązowieć.
  6. Zagotuj rondel z lekko osoloną wodą. Dodaj brokuły i gotuj przez około 4 minuty. Niezwłocznie usuń brokuły z rondla do lodowatej wody, aby je schłodzić i przerwać proces gotowania. Tuż przed podaniem umieść patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i smaż szparagi przez około 2 minuty. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą.
  7. Umieść smażonego kurczaka na ciepłym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera pleśniowego. Ułóż brokuły z chrupiącym boczkiem i grzybami. Danie wykończ wcześniej przygotowanym sosem z czerwonego wina, pokrusz delikatnie ser pleśniowy i podawaj niezwłocznie.

Leave a Reply