Smażony dorsz z lekką sałatką z kuskus jest bardzo satysfakcjonującym i kompletnym posiłkiem, zwłaszcza w ciepłe dni. Piękne filety z dorsza są smażone na patelni i umieszczane na szczycie sałatki z kuskusem. Będziesz chciał zachować ten przepis w tylnej kieszeni, ponieważ jest prosty, uniwersalny i łatwy. Przepis ten może posłużyć Ci jako podstawa do wielu innych kulinarnych kreacji. Pamiętaj ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia!
Smażony dorsz z lekką sałatką z kuskus jako danie restauracyjne doskonale zdaje swój egzamin kiedy chcesz odciążyć ciężki serwis. Podanie go nie zajmuje dużo czasu a części składowe dania można z czystym sumieniem przygotować wcześniej.
Patelnia, duża miska, folia spożywcza
Składniki (4 porcje):
- 4 filety z dorsza po 180g każdy
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Sałatka kuskus
- 180g kuskus
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 310 ml bulionu warzywnego lub wody
- 1 czerwona papryka, pokrojona w niewielką kostkę
- 4 gałązki cebulki dymki, drobno pokrojonej
- 4 rzodkiewki, bardzo cienko pokrojone
- 1 granat, tylko te czerwone kuleczki 🙂
- 4 łyżki płatków migdałowych, lekko prażonych
- 120g ser feta, lekko pokruszony
- 2 śliwki, pokrojone w niewielką kostkę
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Dekoracja
- Klika gałązek świeżej kolendry
Sposób wykonania:
- Umieść kuskus w misce i dobrze wymieszaj z oliwą z oliwek.
- Wlej gorący bulion warzywny i dobrze wymieszaj z kuskusem. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
- Podgrzej olej rzepakowy na patelni. Przypraw filety z dorsza solą i pieprzem i umieść je na patelni skórą do dołu. Smaż na średnim ogniu przez około 4 minuty, aż skóra będzie chrupka i złota. Obróć dorsza i smaż przez kolejne 3 minuty. Czas będzie zależał od grubości filetów. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 minuty.
- Dodaj kuskusu czerwoną paprykę, rzodkiewkę, cebulę dymkę, granat, śliwkę a następnie dopraw kminkiem, solą i czarnym pieprzem. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Podziel kuskus na talerze. Ułóż usmażone filety z dorsza skórą do góry. Posyp całe danie lekko prażonymi płatkami migdałowymi i pokruszonym serem feta. Udekoruj kilkoma świeżymi gałązkami kolendry i podawaj niezwłocznie.
Pamiętaj!
- Dokładnie wymieszaj kuskus z oliwą z oliwek. Zapobiegnie to nadmiernemu sklejaniu się nasionek.
- Kuskus robimy al dente.
- Smażenie dorsza rozpoczynamy od umieszczenia filetów skórą do dołu na patelni.
- Czas smażenia dorsza może być uzależniony od grubości filetów.