Sałatka ze szpinaku i chrupiącą piersią z kaczki jest prosta i szybka do przygotowania. Pierś kaczki do tej sałatki możesz przygotować na dwa różne sposoby. Sposób przygotowania mięsa, który jest opisany w przepisie poniżej będzie wymagał troszeczkę większego nakładu czasu. Metodą tą zyskasz soczyste mięso i o lepszej teksturze. Jeśli jesteś pod presją czasu lub lubisz kaczkę bardziej wysmażoną, możesz pokroić ją na plastry i dopiero wtedy poddać obróbce termicznej. Znacznie to przyspieszy cały proces.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Patelnia, miska, tacka do pieczenia, trzepaczka kuchenna.
Czas przygotowania:
25 minut
Składniki (8 porcji, jako przystawka lub 4 porcje, jako danie główne):
- 550g szpinak, umyty
- 100g orzeszków piniowych, uprażonych na patelni
- 250g wędzonego bekonu, pokrojonego w kostkę
- 4 piersi kaczki
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- olej rzepakowy
Dressing vinaigrette z miodem i musztardą dijon(130 ml):
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i upraż orzeski piniowe i odstaw je.
- Na rozgrzanej patelni rozprowadź olej rzepakowy i połóż kaczkę skórą do dołu. Smaż tak długo, aż uzyskasz ładnie zarumienioną i chrupiącą skórkę, następnie odwróć i powtórz czynność. Kaczkę odstaw w ciepłe miejsce żeby odpoczęła, powinna być półkrwista.
- W między czasie, kiedy kaczka będzie odpoczywać przygotuj dressing. Wymieszaj trzepaczką ocet winny z miodem i musztardą a następnie wlewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, nieustanie mieszając. Skosztuj dressing i dopraw go solą i pieprzem według własnego upodobania.
- W naczyniu pozwalającym Ci na swobodne połączenie składników, wymieszaj delikatnie dressing ze szpinakiem.
- Rozdziel szpinak z dressingiem na talerzach.
- Następnie pokrój w plasterki pierś z kaczki i umieść je na środku sałatki.
- Na koniec rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż w niej bekon z czosnkiem. Za pomocą łyżki rozdziel zawartość między sałatkami (umieszczając równomiernie na mięsie jak i na szpinaku) a następnie posyp prażonymi orzeszkami piniowymi.
Pamiętaj!
- Kaczkę równie dobrze możesz obsmażyć na patelni i dokończyć pieczenie w piekarniku.
- Kaczkę możesz usmażyć według swoich upodobań, ale niezależnie od temperatury wypieczonego mięsa odstaw na parę minut w ciepłe miejsce przed podaniem. Uzyskasz w ten sposób lepsze walory smakowe i teksturę mięsa.
- Najniższą temperaturą, od której powinno się spożywać kaczkę wynosi 55°C – 57°C