Sałatka z rukoli, awokado oraz serem feta

Sałatka z rukoli i awokado to lekka i bardzo zdrowa, letnia sałatka. Z powodzeniem możesz serwować ją samą a także, jako dodatek do dania głównego. Przygotowując tę sałatkę, zwróć szczególną uwagę na dobór awokado. Staraj się wybierać miękkie, dojrzałe owoce.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Patelnia, miska.

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki (4 porcje):

  • 120g liści rukoli, umyte
  • 250g ser feta, delikatnie pokruszony
  • 2 dojrzałe awokado, pokrojone w dużą kostkę
  • 1 ogórek, pokrojony w bardzo cienkie plasterki

Dressing:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 duże i słodkie pomidory bez nasienia, pokrojone w drobną kostkę
  • sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj dressing. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż czerwoną cebule przez 2-3 minuty cały czas mieszając.
  2. Następnie dodaj resztę składników do dressingu i kontynuuj gotowanie przez kolejną minutę. Dopraw solą i pieprzem według własnego upodobania i odstaw do wystudzenia.
  3. Rukolę, awokado oraz ogórek umieść w misce na tyle dużej, abyś mógł swobodnie wymieszać wszystkie składniki. Wymieszaj delikatnie całość z wcześniej przygotowanym dressingiem (nie dodawaj od razu całego dressingu). Zaraz przed podaniem wierz sałatki pokrusz delikatnie serem feta i niezwłocznie serwuj.

Pamiętaj!

  • Wystudź dressing przed użyciem.
  • Nie używaj od razu całego dressingu – więcej nie znaczy smaczniej.
  • Po wymieszaniu sałatki z dressingiem serwuj niezwłocznie.

Leave a Reply