Sałatka z rukoli i awokado to lekka i bardzo zdrowa, letnia sałatka. Z powodzeniem możesz serwować ją samą a także, jako dodatek do dania głównego. Przygotowując tę sałatkę, zwróć szczególną uwagę na dobór awokado. Staraj się wybierać miękkie, dojrzałe owoce.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Patelnia, miska.
Czas przygotowania:
25 minut
Składniki (4 porcje):
- 120g liści rukoli, umyte
- 250g ser feta, delikatnie pokruszony
- 2 dojrzałe awokado, pokrojone w dużą kostkę
- 1 ogórek, pokrojony w bardzo cienkie plasterki
Dressing:
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 duże i słodkie pomidory bez nasienia, pokrojone w drobną kostkę
- sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj dressing. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż czerwoną cebule przez 2-3 minuty cały czas mieszając.
- Następnie dodaj resztę składników do dressingu i kontynuuj gotowanie przez kolejną minutę. Dopraw solą i pieprzem według własnego upodobania i odstaw do wystudzenia.
- Rukolę, awokado oraz ogórek umieść w misce na tyle dużej, abyś mógł swobodnie wymieszać wszystkie składniki. Wymieszaj delikatnie całość z wcześniej przygotowanym dressingiem (nie dodawaj od razu całego dressingu). Zaraz przed podaniem wierz sałatki pokrusz delikatnie serem feta i niezwłocznie serwuj.
Pamiętaj!
- Wystudź dressing przed użyciem.
- Nie używaj od razu całego dressingu – więcej nie znaczy smaczniej.
- Po wymieszaniu sałatki z dressingiem serwuj niezwłocznie.