Sałatka z wędzonym łososiem i kaszanką

Przygotowując Sałatka z wędzonym łososiem i kaszanką zaskoczyłem wiele osób, miedzy innymi samego siebie. Na początku wszyscy zazwyczaj są sceptycznie nastawieni do tej kompozycji smakowej. Tak jest do momentu, kiedy zdecydują się skosztować tego bardzo ciekawego dania. Sałatka odniosła wielki sukces w restauracjach, w których pracowałem i zagościła w wielu z nich, w ich jesiennym menu, na stałe.

https://youtu.be/CIbbSfBzeqY

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

mała miska, trzepaczka kuchenna, patelnia, tacka do pieczenia

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje):

  • 500g rukiew wodna, umyta
  • 70g liści rukoli, umyte
  • 60g sera roquefort, pokrojonego w kostkę
  • 12 dużych plasterków wędzonego łososia
  • 12 plasterków kaszanki o grubości około 1,5cm
  • 3 jabłka bez pestek pokrojone w ćwiartki
  • 100g masło
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru

Dressing musztardowo miodowy:

  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu

Sposób wykonania:

  1. Na początku przygotuj dressing. Przy pomocy trzepaczki, połącz ze sobą ocet, musztardę francuską i miód, a następnie cienkim strumieniem wlej oliwę z oliwek nieustannie mieszając. Gotowy dressing odstaw do lodówki.
  2. Następnym krokiem będzie przygotowanie karmelizowanych jabłek. Rozgrzej na patelni masło a następnie dodaj brązowy cukier i miód, kiedy całość zacznie wrzeć dodaj jabłka i mieszaj od czasu do czasu. Dobrze karmelizowane jabłka będą miały lekko brązowy kolor oraz będą miękkie. Przygotowane w ten sposób jabłka odcedź i odstaw na bok.
  3. Kaszankę podsmaż na małym ogniu, delikatnie się z nią obchodząc, żeby nie rozpadła się na małe kawałki (możesz również ją zapiec w piecu).
  4. Umytą rukiew wodną wraz z rukolą wymieszaj delikatnie w misce z wcześniej przygotowanym dressingiem i ułóż na środku talerza.
  5. Na około sałaty ułóż wędzonego łososia a między niego po trzy plastry kaszanki na której umieścisz po jednym kawałku karmelizowanego jabłka. Całość posyp kawałkami sera roquefort.

Pamiętaj!

  • dobrze skarmelizowane jabłka będą miały lekko brązowy kolor oraz będą miękkie
  • bądź ostrożny z kaszanką żeby zachowała swój kształt
  • nie umieszczaj nic gorącego na sałacie

Leave a Reply