Sałatka grecka i jej sekret polega, na jakości produktów użytych do jej przyrządzenia. Z wysokiej, jakości produktami nie trzeba wiele robić. Jedynie, czego one potrzebują to delikatne komponenty do podkreślenia ich naturalnych smaków, takich jak cytryna, oliwa z oliwek i ewentualnie sól i pieprz w nie wielkiej ilości. Jestem pewien, że dasz sobie radę.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
miska duża i mała,
Czas przygotowania:
20 minut
Składniki (4 porcje):
- 1 sałata lodowa, przekrojona na cztery i rozdarta na mniejsze kawałki
- 250g sera feta, pokruszonego na duże kawałki
- 200g oliwek kalamata
- 2 czerwone cebule, pokrojone w talarki
- 1 ogórek, przekrojony wzdłuż a następnie w cienkie plasterki
- 3 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w duże kawałki
- 12 anchois
- kilka rozdartych liści mięty, kolendry i oregano
Dressing grecki:
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól (najlepiej morska) i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Na początku przygotuj dressing. Wlej sok z cytryny i oliwę z oliwek do miski i dobrze wymieszaj. Dodaj sól i pieprz według swoich upodobań.
- Sałatę lodową, ser feta, oliwki, pomidory, cebulę umieść w misce, która pozwoli Ci swobodnie wymieszać wszystkie składniki.
- Polej całość wcześniej przygotowanym dressingiem i wymieszaj dokładnie.
- Rozdziel sałatkę na porcje i na każdej z osobna ułóż anchois oraz porwane liście mięty, kolendry i oregano.
Pamiętaj!
- sałatka grecka to wysoka, jakość produktów, bądź ostrożny(a) z przyprawami