Sałatka grecka

Sałatka grecka i jej sekret polega, na jakości produktów użytych do jej przyrządzenia. Z wysokiej, jakości produktami nie trzeba wiele robić. Jedynie, czego one potrzebują to delikatne komponenty do podkreślenia ich naturalnych smaków, takich jak cytryna, oliwa z oliwek i ewentualnie sól i pieprz w nie wielkiej ilości. Jestem pewien, że dasz sobie radę.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

miska duża i mała,

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (4 porcje):

  • 1 sałata lodowa, przekrojona na cztery i rozdarta na mniejsze kawałki
  • 250g sera feta, pokruszonego na duże kawałki
  • 200g oliwek kalamata
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w talarki
  • 1 ogórek, przekrojony wzdłuż a następnie w cienkie plasterki
  • 3 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w duże kawałki
  • 12 anchois
  • kilka rozdartych liści mięty, kolendry i oregano

Dressing grecki:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól (najlepiej morska) i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Na początku przygotuj dressing. Wlej sok z cytryny i oliwę z oliwek do miski i dobrze wymieszaj. Dodaj sól i pieprz według swoich upodobań.
  2. Sałatę lodową, ser feta, oliwki, pomidory, cebulę umieść w misce, która pozwoli Ci swobodnie wymieszać wszystkie składniki.
  3. Polej całość wcześniej przygotowanym dressingiem i wymieszaj dokładnie.
  4. Rozdziel sałatkę na porcje i na każdej z osobna ułóż anchois oraz porwane liście mięty, kolendry i oregano.

Pamiętaj!

  • sałatka grecka to wysoka, jakość produktów, bądź ostrożny(a) z przyprawami

Leave a Reply