Tradycyjna sałatka cesarska

Wiele osób idzie na skróty robiąc sałatkę cesarską, przygotowując dressing z gotowego majonezu. Postępując zgodnie z instrukcjami zawartymi w przepisie, przekonasz się, że naprawdę warto zrobić to tak jak należy. Zapewniam Cię, że już nigdy więcej nie dasz sobie wcisnąć sałatki cesarskiej z majonezem. Sałatka doskonale nadaje się na kameralne spotkanie ze znajomymi, części składowe można przygotować wcześniej.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

malakser, miska, dwie taca do pieczenia

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki (4-6):

  • pół bagietki pokrojonej w kostkę o wielkości 1cm
  • 150g bekonu, pokrojonego w paski
  • 1 duża sałata rzymska
  • 50g ser parmeński, drobno startego
  • 12 anchois
  • oliwa z oliwek

Caesar dressing

  • 177ml oliwy z oliwek
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku, zmielony
  • 4 anchois
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka sera parmeńskiego, drobno startego
  • sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Na początku przygotuj dressing. Umieść żółtka jaj, musztardę, ocet oraz sól i pieprz w malakserze i zmiksuj na pastę o jednolitej konsystencji. Następnie dodaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek nieustannie mieszając. Na samym końcu dodaj ser parmeński, anchois oraz czosnek i sok z cytryny do smaku. Jeśli konsystencja dressingu wyda Ci się za mocna dodaj odrobinę cieplej wody. Gotowy dressing odstaw do lodówki.
  2. Pokrojoną w kostkę bagietkę umieść na tacy do pieczenia i skrop delikatnie oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Zapiecz je w piekarniku aż będą chrupiące.
  3. W tym samym czasie na osobnej tacy do pieczenia zapiecz bekon aż będzie chrupki.
  4. Wymieszaj sałatę rzymską z dressingiem i przełóż ją na talerz. Gorące grzanki i bekon ułóż na jej wierzchu wraz z anchois a całość posyp drobno startym serem parmeńskiego.

Pamiętaj!

Nie miksuj dressingu zbyt długo, ponieważ zwiększy się temperatura i dressing się zważy.

Leave a Reply