Wiele osób idzie na skróty robiąc sałatkę cesarską, przygotowując dressing z gotowego majonezu. Postępując zgodnie z instrukcjami zawartymi w przepisie, przekonasz się, że naprawdę warto zrobić to tak jak należy. Zapewniam Cię, że już nigdy więcej nie dasz sobie wcisnąć sałatki cesarskiej z majonezem. Sałatka doskonale nadaje się na kameralne spotkanie ze znajomymi, części składowe można przygotować wcześniej.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
malakser, miska, dwie taca do pieczenia
Czas przygotowania:
40 minut
Składniki (4-6):
- pół bagietki pokrojonej w kostkę o wielkości 1cm
- 150g bekonu, pokrojonego w paski
- 1 duża sałata rzymska
- 50g ser parmeński, drobno startego
- 12 anchois
- oliwa z oliwek
Caesar dressing
- 177ml oliwy z oliwek
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku, zmielony
- 4 anchois
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka sera parmeńskiego, drobno startego
- sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Na początku przygotuj dressing. Umieść żółtka jaj, musztardę, ocet oraz sól i pieprz w malakserze i zmiksuj na pastę o jednolitej konsystencji. Następnie dodaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek nieustannie mieszając. Na samym końcu dodaj ser parmeński, anchois oraz czosnek i sok z cytryny do smaku. Jeśli konsystencja dressingu wyda Ci się za mocna dodaj odrobinę cieplej wody. Gotowy dressing odstaw do lodówki.
- Pokrojoną w kostkę bagietkę umieść na tacy do pieczenia i skrop delikatnie oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem. Zapiecz je w piekarniku aż będą chrupiące.
- W tym samym czasie na osobnej tacy do pieczenia zapiecz bekon aż będzie chrupki.
- Wymieszaj sałatę rzymską z dressingiem i przełóż ją na talerz. Gorące grzanki i bekon ułóż na jej wierzchu wraz z anchois a całość posyp drobno startym serem parmeńskiego.
Pamiętaj!
Nie miksuj dressingu zbyt długo, ponieważ zwiększy się temperatura i dressing się zważy.