Risotto z porem i świeżym tymiankiem z piersią kaczki

Sam widzisz, że kaczka nie koniecznie musi być serwowana z jabłkami. Mało tego, zapewniam Cię, że nie tak szybko sięgniesz po kaczkę z jabłkami po skosztowaniu risotto z kaczką. Jak już odkryjesz swoją miłość do kuchni włoskiej kliknij tutaj.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Patelnia, rondel, drewniana łyżka.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki (4 porcje):

  • 4 piersi z kaczki pokrojone w plasterki o grubości 1 cm
  • 80g sera parmeńskiego

Risotto z porem i świeżym tymiankiem

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 350ml wytrawnego białego wina
  • 400g ryżu arborio
  • 75g masła
  • 1 ząbki czosnku, pokrojonego w bardzo drobną kostkę
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • ½ por, drobno pokrojonej
  • 100g utartego sera parmeńskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki świeżego tymianku, bardzo drobno posiekanego
  • sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

1. Połowę masła wraz z olejem rzepakowym rozgrzej na średnim ogniu w rondelku i dodaj cebulę, tymianek, por oraz czosnek. Przypraw solą i pieprzem i smaż do momentu, aż cebula się zeszkli.
2. Następnie dodaj ryż i smaż przez kolejne 2-3 minuty nie ustanie mieszając. Do mieszania używaj drewnianej łyżki.
3. Wlej do rondelka całe wino i kontynuuj gotowanie nadal mieszając.
4. W momencie, kiedy całe wino już zniknie z rondelka zacznij dodawać małymi porcjami bulion warzywny. Za każdym razem przed dodaniem kolejnej porcji bulionu sprawdź ryż czy przypadkiem nie jest już al dente.
5. Kiedy ryż będzie ugotowany al dente dodaj resztę masła i połowę sera parmeńskiego. Przygotowane w ten sposób risotto powinno być lekko lejące się, jeśli tak nie jest dodaj odrobinę bulionu. Risotto nie powinno utrzymywać kształtu!
6. Na rozgrzanej patelni usmaż mięso z piersi kaczki (tylko nie na „podeszwę”) i odstaw mięso w ciepłe miejsce na 2-3 minuty, żeby odpoczęło.
7. Rozdziel risotto na cztery równe porcje i na jego wierzchu ułóż wcześniej usmażone mięso. Całość wykończ utartym parmezanem.

Pamiętaj!

  • Mieszaj risotto bardzo często.
  • Używaj drewnianej łyżki, przy tak częstym mieszaniu będziesz rysował dno rondla i do potrawy mogą dostać się mikroskopijne opiłki metalu.
  • Na początku wlej wino i dokończ gotowanie ryżu na bulionie.
  • Dodaj resztę składników dopiero, kiedy ryż będzie już al dente.

Jeden komentarz do przepisu “Risotto z porem i świeżym tymiankiem z piersią kaczki

Leave a Reply